Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

Spreekzang van Last Poets klinkt ouderwets lyrisch

Links van het plankje `Romans Voor Volwassenen' in de Bijlmerse bibliotheek staan twee oudere zwarte mannen. De een tanig en koninklijk, de ander enigszins morsig. Ze spreken, ritmisch en rijmend, over de omstandigheden en problemen van hun volk. Ze heten Abiodun Oyewole en Umar Bin Hassan, oftewel de Last Poets. Revolutionairen waren ze, eind jaren zestig, toen ze durfden te zeggen waarom zwarten niets ondernamen tegen hun slechte leefomstandigheden. ,,Niggers are scared of revolution, niggers love anything but themselves'', dichtte Bin Hassan.

Ook nu weer. Maar als de pauze begint, dringt Bin Hassan aan dat we zijn cd's kopen. Want: ,,We turn from revolutionaries to capitalists real quick. I want your money!''

De Nederlandse Christine Otten schreef een boek over de Last Poets uit New York. Ottens boek heet De laatste dichters en beschrijft op een impressionistische manier de gecompliceerde levens van de mannen. Ze houdt nu een tournee door het land, met behalve de Last Poets zelf ook de Vlaamse actrice Neske Becks, en optredens van bands als Tasha's World en Track Addicts. Gisteravond in de bibliotheek waren deze laatsten er niet bij. Hier draaide het om `spoken word'. De Last Poets worden begeleid door een drummer en ze verzorgen sobere achtergrondzang bij elkaars voordracht, wat een dringend effect geeft.

De Last Poets worden wel de grondleggers van de hiphop genoemd. Maar bij hun optreden valt juist op hoe anders hun spreekzang werkt, vergeleken met die van rappers. De Poets zijn lyrischer, ze zoeken niet die ritmische kadans van de hiphop. Daarom klinken ze nu een beetje ouderwets. Ze teren dan ook op oude roem, want alle gedichten, zoals The Streets Are Calling en When The Revolution Comes, stammen uit hun gloriedagen.

Afgewisseld met de Poets, werd er voorgedragen door serieuze jonge dichters die overdag bij de oude meesters een workshop hadden gevolgd. Ook zij spraken over vrijheid en het zwarte volk. Christine Otten leest voor uit haar boek, dat moeiteloos een gevoel van nabijheid geeft met de achtergronden en omstandigheden van de mannen die daar naast haar staan.

Neske Becks zingt over haar eerste ontmoeting met de Last Poets. Hoe ze zich tevoren besefte niets te weten over `de revolutie' en zich nog snel even voorbereidde met haar `black consciousness-plankje'.

Optreden: The Last Poets, Christine Otten, Neske Becks. Gehoord: 11/5 Openbare Bibiliotheek, Bijlmermeer. Herhaling: 12/5 Doornroosje, Nijmegen; 13/5 Paard, Den Haag; 14/5 Nighttown, Rotterdam; 15/5 Paradiso, Amsterdam.

Vrijdag in Boeken: recensie van De laatste dichters.