Simoni wint bergetappe en draagt roze

Gilberto Simoni heeft gisteren de derde etappe van de Ronde van Italië gewonnen. De 32-jarige Italiaan had in de eerste bergrit van de Giro voldoende voorsprong om de roze leiderstrui te mogen aantrekken.

Simoni was in 2001 en 2003 de eindwinnaar in de Ronde van Italië. Gisteren bewees hij andermaal over sterke benen te beschikken op geaccidenteerd terrein. De kopman van Saeco was na een rit over 191 kilometer van Pontremoli naar Corno alle Scale zijn landgenoot en meesterknecht Damiano Cunego de baas. Franco Pellizotti, ook een Italiaan, eindigde op de derde plaats.

In de algemene rangschikking heeft Simoni nu dertien seconden voorsprong op Cunego, de winnaar van de tweede etappe. De Oekraïense kanshebber Jaroslav Popovitsj staat derde op 0.21 seconden. Stefano Garzelli, de eindwinnaar van de Giro in 2000, verloor ruim een halve minuut op zijn belangrijkste concurrent Simoni. Garzelli begon zwak aan de slotklim en was al lang blij de schade beperkt te kunnen houden.

Bij het passeren van de eindstreep wees Simoni demonstratief op de sponsornaam op zijn shirt. ,,Om aan te geven dat dit het enige was dat vandaag kon gebeuren'', legde hij naderhand uit. ,,Het was onze verantwoordelijkheid hier te winnen.'' Met ploeggenoot Cunego vormt hij deze ronde een ijzersterk tandem.

De beste klimmers lieten zich gisteren pas in de slotfase vooraan zien. Dat gaf Renzo Mazzoleni de gelegenheid langdurig aan de leiding te gaan. De Italiaan demarreerde na een klein uur rijden en fietste welgeteld 132 kilometer op kop. Zijn maximale voorsprong op het peloton bedroeg een kwartier.

Vlak voor de slotklim van 12,8 kilometer naar de finish in de besneeuwde bergen in Noord-Italië, het gebied waar olympisch kampioen Alberto Tomba ooit leerde skiën, had Mazzoleni niets meer van zijn voorsprong over. Voor de twee Nederlandse deelnemers viel er op de flanken van de lastige col, met een stijgingspercentage tot veertien procent, ook geen eer te behalen. Jan van Velzen eindigde als 111de op 16,51 minuten van de ritwinnaar. Aart Vierhouten deed er nog een paar minuten langer over.