Servië belooft op termijn generaals uit te leveren

Servië zal vier generaals, die door het Joegoslavië-tribunaal worden opgeëist wegens oorlogsmisdaden in Kosovo, uitleveren – maar mogelijk pas na de Servische presidentsverkiezingen in juni. Dat zei gisteren de president van de unie Servië-Montenegro, Svetozar Marovic.

De uitlevering van de generaals – twee van het leger en twee van de politie – is in Servië een gevoelig thema, te meer omdat zich onder de vier de vroegere chef-staf van het toenmalige Joegoslavische leger bevindt, generaal b.d. Nebojša Pavkovic. De vier hebben steeds geweigerd zich vrijwillig bij het tribunaal te melden en de afgelopen maanden is gewaarschuwd voor een destabilisatie van het politieke toneel in Servië als ze daadwerkelijk zouden worden gearresteerd. Maar volgens Marovic zullen ze worden opgepakt als ze blijven weigeren zichzelf aan te geven.

De uitlevering zal echter waarschijnlijk pas plaatsvinden na de parlementsverkiezingen in Servië, waarbij de ultranationalist Tomislav Nikolic hoge ogen gooit. Een arrestatie van de generaals vóór de verkiezingen zou – zo menen waarnemers – Nikolic in de kaart spelen.

Het ziet er overigens naar uit dat de Serviërs maar drie van de generaals kunnen uitleveren, omdat een van hen al drie jaar geleden het land heeft verlaten en in het buitenland is ondergedoken.

De Servische premier, Vojislav Koštunica, wil de samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal terugschroeven, maar Marovic zei gisteren dat Servië-Montenegro zonder reserves zal samenwerken met het tribunaal. De keus, zei hij, gaat tussen internationaal isolement en toenadering tot de EU en de NAVO. ,,Als we worden geïsoleerd als Saddam Hussein of Castro leidt dat tot verliezen en nederlagen die niemand in Servië of Montenegro zal steunen'', aldus Marovic, een liberaal uit Montenegro. Hij beloofde ook de arrestatie van de oud-legerleider van de Bosnische Serviërs, Ratko Mladic, als die zich in Servië bevindt. Hij suggereerde dat naar Mladic wordt gespeurd. ,,Er zijn zaken waarover je in het openbaar niet kunt spreken, omdat ze behoren tot de taken van de staat die verborgen blijven tot er resultaten zijn.''