Sancties VS tegen `schurkenstaat' Syrië afgekondigd

De Amerikaanse president George Bush heeft gisteren alle Amerikaanse export naar Syrië verboden behalve die van voedsel en medicijnen omdat het land terreur zou steunen en massavernietigingswapens zou bezitten. De maatregel volgt uit een Congresvoorstel dat eind vorig jaar wet werd. Syrië is een `schurkenstaat' in de Amerikaanse terminologie. Damascus heeft de maatregel als ,,onrechtvaardig en onnodig'' veroordeeld.

Ook worden de interbancaire relaties met Syrië bevroren en mogen Syrische luchtvaartmaatschappijen niet van en naar de Verenigde Staten vliegen. Het Witte Huis liet weten dat Bush verdere sancties zal overwegen tenzij Damascus zijn steun voor moslimextremistische groepen waaronder het Palestijnse Hamas en Hezbollah in Libanon beëindigt, zijn troepen uit Libanon terugtrekt, de ontwikkeling van massavernietigingswapens staakt en volledig meewerkt met de Amerikaanse inspanningen om Irak te stabiliseren. Volgens Washington doen de Syrische autoriteiten te weinig om anti-Amerikaanse extremisten te verhinderen vanuit Syrië Irak binnen te gaan.

Volgens president Bush vertegenwoordigt de regering van de Syrische president Bashar al-Assad een ,,ongebruikelijke en buitengewone bedreiging van de nationale veiligheid, buitenlandse politiek en economie van de Verenigde Staten''. Maar, zo beloofde hij, een constructieve reactie van de Syriërs zal een positief Amerikaans antwoord opleveren.

De Syrische premier Mohammed Naji al-Otari zei gisteren in Damascus tegen verslaggevers dat de sancties ,,geen invloed zullen hebben op ons in Syrië''. De maatregelen zijn dan ook grotendeels symbolisch. De export van wapens en materialen die eventueel voor wapenproductie kunnen worden gebruikt, is allang verboden omdat Syrië op de Amerikaanse lijst staat van landen die internationale terreur steunen. De Syrische luchtvaartmaatschappij Syrian Arab Airlines vliegt niet op de VS. Zelfs het algemene handelsverbod treft niet meer dan 100 miljoen dollar aan producten.

Ileana Ros-Lehtinen, een Republikeins Congreslid dat fel heeft gepleit voor snelle afkondiging van de sancties, zei dat sommige ervan misschien geen sterke economische uitwerking hebben, maar ,,zeker wel diplomatieke en symbolische invloed''.