Poetin in het geheim naar Tsjetsjenië

De Russische president Vladimir Poetin heeft gisteren, twee dagen na de moord op de Tsjetsjeense president Achmad Kadyrov, een bliksembezoek aan Tsjetsjenië gebracht. Hij onderstreepte er zijn vastbeslotenheid, de Tsjetsjeense rebellen met harde hand te bestrijden.

Het bezoek van Poetin werd pas gemeld na zijn terugkeer naar Moskou. De Russische leider, wiens laatste bezoek aan Grozny drie jaar geleden plaatsvond, overhandigde in Grozny de familie van Kadyrov een onderscheiding die Kadyrov postuum is toegekend. Hij meldde ook dat de troepensterkte van het Tsjetsjeense ministerie van Binnenlandse Zaken met 1125 man wordt uitgebreid en kondigde daarnaast de komst aan van experts die moeten bestuderen hoe Tsjetsjenië economisch kan worden heropgebouwd. Poetin klaagde over het gebrek aan vooruitgang bij de wederopbouw van de hoofdstad Grozny, die in de eerste Tsjetsjeense oorlog (1994-1996) door de Russen geheel in puin werd geschoten. ,,Vanuit de helikopter ziet [Grozny] er verschrikkelijk uit'', aldus de Russische president. Volgens Poetin zijn de pogingen van Rusland, af te rekenen met de rebellen en van Tsjetsjenië een stabiel land te maken ,,onomkeerbaar''.

De zoon van de vermoorde Achmad Kadyrov, Ramzan Kadyrov, riep gisteren ,,de Tsjetsjeense natie'' op ,,het verschrikkelijke kwaad van het wahabisme'' te bestrijden. Hij beloofde de strijd van zijn vader tegen dat wahabisme – het islamitische fundamentalisme dat volgens de Russen de separatisten bezielt – voort te zetten en zei dat zijn eigen benoeming tot eerste vice-premier van Tsjetsjenië ,,een hommage aan mijn vader'' is. ,,Ik denk dat Achmad Kadyrov het symbool van onze strijd wordt.'' Het doelwit van die strijd is volgens Kadyrov jr. ,,de criminaliteit, het terrorisme en het wahabisme''.

De 28-jarige Ramzan Kadyrov is sinds zijn benoeming tot vice-premier, maandag, formeel de tweede man van het land, achter premier en waarnemend president Sergej Abramov. Veel waarnemers houden Ramzan echter voor de machtigste man in de pro-Russische regering. Hij leidt een speciale veiligheidsdienst die zich met ontvoeringen en willekeurige executies een zeer kwalijke reputatie heeft verworven en die alom wordt gevreesd.

In Rostov aan de Don heeft gisteren een Russische militaire rechtbank vier Russische officieren vrijgesproken van de aanklacht van moord op zes Tsjetsjeense burgers. Het was pas het tweede proces tegen Russische militairen wegens moord op Tsjetsjeense burgers. Dezelfde rechtbank sprak eerder een Russische kolonel vrij die een 18-jarige Tsjetsjeense had vermoord. Volgens de rechtbank was de kolonel tijdelijk krankzinnig tijdens de moord.

De man werd later overigens door het Hooggerechtshof overigens alsnog tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld.