Oranje tussen de toeristen

Het Nederlands elftal verblijft tijdens het Europees kampioenschap voetbal vanaf 8 juni in de Portugese Algarve te midden van het massatoerisme. Oranje zal zijn intrek nemen in het chique Sheraton Pine Cliffs hotel (vijf sterren), waar tegelijkertijd nog duizend vakantiegangers logeren.

Bondscoach Dick Advocaat zegt bewust voor een accommodatie als deze te hebben gekozen. Hij vindt dat de spelers niet te veel opgesloten moeten zitten. ,,Er is wat dat betreft ten opzichte van tien jaar geleden wel wat veranderd. Internationals zijn bij hun clubs in het buitenland nu gewend om in drukke stadshotels te verblijven. Als ze wat willen, doen ze het toch. Maar ik heb een gedisciplineerde selectie.''

Op het complex van de `Pine Cliffs' staan nog 106 privé-huizen waarvan zestig procent wordt verhuurd door Sheraton. Tevens zijn er 78 luxe vakantieappartementen. In de grote tuin (70 hectare) bevinden zich drie zwembaden. Het complex vormt een doorgang naar het strand dat aan de voet van hoge, steile rotspartijen ligt. In het pijnbomenbos ligt een negen holes golfcourse en er zijn vijf verlichte tennisbanen. De spelers krijgen ieder een luxueuze superiorroom, die normaliter 400 euro per nacht kost.

Uit veiligheidsoverwegingen zal er aan de poort van het resort strenger worden gecontroleerd. Maar general manager Guido de Wilde erkent dat een waterdichte controle op het complex niet mogelijk is. ,,De business gaat door'', aldus de Belg. ,,Je kunt de mensen de toegang niet weigeren. Maar discretie en privacy van de spelers zullen worden gewaarborgd.'' Hoewel de KNVB daar niet op aandrong heeft De Wilde extra bewakingspersoneel aangetrokken. ,,We moeten met alles rekening houden. Sheraton is, als Amerikaanse firma, sowieso waakzaam.''

hotel oranje: pagina 15

    • Erik Oudshoorn