Onthoofding van Amerikaan op web

Terroristen in Irak hebben een Amerikaanse burger onthoofd en videobeelden van de moord gisteren getoond op een internetsite, die vaak voor boodschappen van moslimextremisten wordt gebruikt.

Volgens de daders was de onthoofding wraak voor de ,,duivelse vernedering'' van Iraakse gevangenen door Amerikaanse militairen in de Abu Ghraib-gevangenis. Ze kondigden meer van dergelijke wraaknemingen aan. Het lijk van de man was zaterdag in Bagdad gevonden, volgens de VS de dag waarop hij werd vermoord. De Amerikaanse regering heeft gezworen de daders te zullen opsporen en berechten.

Het slachtoffer maakte zich op de video bekend als Nick Berg, een 26-jarige inwoner van Philadelphia. ,,Mijn vaders naam is Michael ... Ik heb een broer en een zus, David en Sarah'', zei hij. Een van de gemaskerde mannen die hem in hun macht hadden las vervolgens een verklaring voor waarin moslims werden opgeroepen wraak te nemen voor de mishandeling van de Iraakse gevangenen. ,,Natie van islam, is er enige excuus over om werkeloos te blijven toekijken? En hoe kunnen vrije moslims rustig slapen bij de afslachting van de islam, de bloedende eer, de foto's van schande en de berichten over duivelse vernedering van het volk van de islam, mannen en vrouwen, in de Abu Ghraib-gevangenis?'' Daarop duwden de mannen de gebonden en schreeuwende Amerikaan op de grond en sneden zijn hoofd met een groot mes af. Het hoofd hielden ze vervolgens omhoog voor de camera.

De videoband had als titel `Abu Musab al-Zarqawi getoond terwijl hij een Amerikaan slacht'. Het was echter niet duidelijk of Zarqawi, een Jordaanse terrorist die volgens de Amerikaanse autoriteiten achter veel terreurdaden in Irak zit, zelf op de video in actie was of tot de moord opdracht had gegeven.

Berg was een kleine ondernemer in telecommunicatieapparatuur die onafhankelijk van enige organisatie naar Irak was gegaan. Volgens zijn familie was hij ,,een vrije geest'' die anderen wilde helpen. Hij zou eind maart maar de VS teruggaan, maar werd volgens de familie door de Iraakse politie aangehouden in Mosul, overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten en door hen twee weken vastgehouden. Op welke grond is niet bekend.

Bergs vader zei gisteren de Amerikaanse regering te verwijten de voorwaarden te hebben geschapen die tot de dood van zijn zoon leidden. Als hij niet zo lang was vastgehouden, had hij mogelijk Irak kunnen verlaten voor het geweld in april verergerde, zei hij. Amerikaanse regeringsfunctionarissen in Bagdad zeiden echter dat Berg was gemaand om Irak te verlaten, maar dat had geweigerd. Ze gaven geen nadere bijzonderheden.