Online voetballen op spel-pc Microsoft

Gebruikers van de Xbox, de spelcomputer van Microsoft, kunnen binnenkort tegen elkaar voetballen, golfen en autoracen via internet. Electronic Arts (EA), marktleider op het gebied van computergames en producent van populaire sportspellen als Madden NFL, Tiger Woods PGA Tour en NBA Live, heeft daartoe maandag een overeenkomst gesloten met Microsoft. EA gaat spellen ontwikkelen voor Xbox Live. Dat is de elektronische dienst waarop Xbox-gebruikers zich kunnen abonneren om te spelen via internet.

Microsoft zet met de overeenkomst Sony, zijn belangrijkste concurrent, een hak. Beide partijen voeren een felle strijd op de markt voor spelcomputers. Zij verkopen hun apparaten onder de kostprijs en hopen winst te maken met de software en met internetabonnementen. Lange tijd konden alleen bezitters van Sony's Playstation2 (PS2) de spellen van Electronic Arts spelen via internet. EA weigerde zijn producten aan te passen voor Xbox Live van Microsoft, omdat beide partijen het niet eens konden worden over de manier van betalen. Dat probleem lijkt nu opgelost, maar details zijn niet bekendgemaakt.

Microsoft en Electronic Arts presenteerden de overeenkomst in Los Angeles, met de hulp van onder andere bokslegende Mohammed Ali en zakentycoon Donald Trump. In LA vindt op dit moment de Electronic Entertainment Expo (E3) plaats, de grootste games-beurs ter wereld. Dit jaar zijn ook de Nederlandse producenten Guerrilla en Playlogic aanwezig in Los Angeles.

Het eerste EA-spel voor Xbox Live is NCAA Football 2005, een American football-spel, dat in juli verschijnt. Microsoft heeft ongeveer 750.000 abonnees op Xbox Live. Sony heeft circa 1 miljoen internetspelers.