Olieprijs breekt door 40-dollargrens heen

De olieprijzen stijgen opnieuw. Het plan van Saoedi-Arabië om de olieproductie te verhogen was maar één dag van invloed op de prijzen. Gisteren maakten de oliemarkten de prijsdaling alweer ongedaan. In New York noteerde olie een slotprijs van 40,43 dollar. Een slotprijs voor olie van meer dan 40 dollar per vat is sinds 11 oktober 1990 niet meer voorgekomen.

In Londen noteerde Brent vandaag omstreeks het middaguur 37,50 dollar per vat. Dat is iets hoger dan gisteren, toen deze toonaangevende olie, die driekwart van de mondiale olieprijzen bepaalt, al 3,86 procent hoger sloot op 37,36 dollar per vat.

Het Saoedi-Arabische plan komt er op neer om de productiequota van de OPEC te verhogen. In feite houden de leden van het oliekartel zich niet aan hun eigen afspraken en produceren ze al meer dan hun quota.

Het Internationale Energie Agentschap, een club van 26 industrielanden, voorspelde vandaag dat de mondiale vraag naar olie dit jaar wegens het aantrekken van de economische groei en de olieconsumptie door China nog harder zal stijgen dan in 1988.