Nieuwe partijen dagen Stemwijzer voor rechter

Vier nieuwe politieke partijen die meedoen aan de Europese verkiezingen van 10 juni dagen de Stemwijzer voor de rechter. De partijen, waaronder Respect.nu, eisen dat hun partij in het stemadvies wordt opgenomen. ,,Hoe kan de kiezer zich anders een eerlijk stemadvies aanmeten'', aldus Ton Wurtz van Respect.nu. Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) is niet van plan de partijen op te nemen in de Stemwijzer. Het neemt die partijen op die zitting hebben in de Tweede Kamer of het Europees Parlement, aldus een woordvoerder. Verder neemt het instituut partijen op die tot de verkiezingsdatum ten minste gedurende drie aaneengesloten weken in twee gezaghebbende onafhankelijke opiniepeilingen op een of meer zetels in het Europees Parlement kunnen rekenen.