Niet roekeloos, niet bevreesd

Dave Steensma, de 36-jarige sergeant eersteklas die maandag in Irak omkwam, was ,,sterk, dapper en beheerst''. Dat zegt Jan Kleian, voorzitter van de Algemene Christelijke Organisatie van Militairen, de vakbond waar Dave Steensma lid van was. Kleian kende Steensma niet persoonlijk – ,,we hebben 14.000 leden'' – maar hij kent het soort mannen dat in de luchtmobiele brigade werkt goed. De luchtmobiele brigade is een gevechtseenheid van de Landmacht. In oorlogssituaties worden de militairen met helikopters ter plaatse gebracht en ingezet voor verovering van bruggen en gebouwen, de `neutralisering' van een vijand. ,,Gevaarlijk werk'', zegt Jan Kleian. ,,Ze worden getraind om snel en robuust op te treden.''

De militairen van de luchtmobiele brigade worden ook getraind om zich te beheersen. In Irak zijn ze niet om te vechten, maar om de orde te bewaren en Iraakse politiemannen te helpen bij hun taak. ,,Dat vraagt veel van deze mensen'', zegt Jan Kleian. ,,Alles kunnen. Maar niets mogen doen.'' Het devies van de 11 luchtmobiele brigade is nec temere nec timide: niet roekeloos, niet bevreesd.

Dinsdagmiddag ging luitenant-kolonel Peter Wilming naar Franeker om de vrouw en de twee zoons van Dave Steensma officieel op de hoogte te brengen van de Steensma's dood.

Maar vanochtend wilde het ministerie van Defensie niet bevestigen dat de omgekomen militair Dave Steensma is. ,,Uit piëteit met de familie'', zei de woordvoerster van Defensie.

De vader van Dave Steensma, O. Steensma uit Franeker, wil het wel bevestigen. Door de telefoon zegt hij dat het zijn zoon is die nu dood is. Daar blijft het bij. Zijn schoondochter, zegt de vader van Dave Steensma, wil geen verhalen over haar man in de krant. Paulo van Seters, een vriend en een collega van Dave Steensma, zegt dat ook. ,,Ze wil haar verdriet zelf verwerken.''

Door deze terughoudendheid is er tot nu toe weinig bekend over Dave Steensma. Jan Kleian denkt dat hij, door zijn leeftijd en zijn rang, als beroepssoldaat begonnen is en daarna naar de Koninklijke Militaire School in Weert is gegaan. De KMS wilde dat vanochtend niet bevestigen. Paulo van Seters zegt dat Dave Steensma voor de Landmacht in Afghanistan is geweest.

Inmiddels heeft de `moedereenheid' van Steensma, het twaalfde bataljon van de Luchtmobiele Brigade, op internet een condoléanceregister geopend voor de omgekomen sergeant. Op deze site, www.regimentvanheutsz.nl, is ook een foto van Steensma gezet.