New York

De Amerikaanse regisseur Dan Algrant regisseerde een groot aantal afleveringen van Sex and the City, een tv-serie waarin het wel fijn leek om in New York te wonen. In zijn tweede speelfilm, People I Know, is New York afschuwelijk. De zon schijnt er nooit omdat die hoge gebouwen in de weg staan en dat schept ruimte voor dingen die het daglicht niet verdragen. In een hoog gebouw in Wall Street is een opiumkit ondergebracht waar filmsterren, zakenmannen en politici hun louche zaakjes doen. Wat ze precies doen wordt niet onthuld. In People I Know is corruptie louter een kwestie van sfeer.

Al Pacino speelt in deze poel des verderfs een publiciteitsagent die betere tijden heeft gekend. Eli Wurman biedt nog weerstand aan de verloedering, al gaat ook hij bijna ten onder aan de drank en de pillen. Hij moet het vriendinnetje van zijn laatste cliënt, een filmster met politieke ambitie, uit de gevangens halen en is getuige van een moord. Toch lukt het hem om een benefietavond te organiseren voor een goed doel waarop hij erin slaagt een corrupte joodse zakenman en een militante zwarte dominee elkaar de hand te laten schudden. Er gaat veel ellende schuil achter zo'n photo opportunity. Pacino buit alle pathos van de rol voorbeeldig uit.

People I Know. Regie: Daniel Algrant. Met: Al Pacino, Ryan O'Neal, Kim Basinger. In: Tuschinski, Amsterdam; Cinerama, Rotterdam, Studio, Utrecht