Nederlandse bedrijven traag met cijfers

Nederlandse beursgenoteerde bedrijven hebben gemiddeld drie keer zoveel tijd nodig om hun jaarcijfers uit te rekenen als Amerikaanse bedrijven. De tijd die Nederlandse bedrijven nodig hebben loopt wel terug.

Dat blijkt uit een internationaal vergelijkend onderzoek van IBM Business Consulting Services. De snelste Amerikaanse bedrijven hebben gemiddeld na vijftien dagen de cijfers paraat. In Nederland doet de toptien van de AEX-index er 45 dagen over.

Volgens het adviesbureau is snel inzicht in de omzet en de marges een kritische succesfactor. Bovendien geeft de snelheid van rapportage aan hoe efficiënt en effectief de financiële controle is.

De Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa blijkt wereldwijd de snelste te zijn. Het concern weet al 7 dagen na het einde van het boekjaar wat de jaarprestaties zijn. Ahold, de traagste onderneming uit de AEX-index, deed daar afgelopen jaar 109 dagen over. Wegens het boekhoudschandaal lieten de cijfers over 2002 274 dagen op zich wachten.

In Nederland verbeterden drie concerns hun snelheid. ABN Amro kwam dit jaar negen dagen eerder dan vorig jaar met haar cijfers. KPN en Akzo Nobel kwamen acht dagen eerder.

Er zijn er ook die trager werden. Verzekeraar Aegon deed er zeven dagen langer over dan het jaar ervoor, modebedrijf Gucci zes dagen en IHC Caland (industrie) raakte drie dagen achterop.

De snelste onderneming van Nederland is de bouwer van chipmachines ASML. Dat bedrijf publiceerde al twee weken na 31 december 2003 zijn jaarcijfers.