Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Mannenliefde in Israëlisch leger

Het slechts 65 minuten durende Yossi & Jagger is een film over twee soldaten in het Israëlische leger met een homoseksuele relatie die ze voor de buitenwereld verborgen willen houden. Jagger wil graag uit de kast komen, maar Yossi - als commandant hoger in rang - is daar nog niet klaar voor. Stiekem bedrijven ze de liefde in de buitenlucht op een besneeuwde vlakte, ver weg van het basiskamp. In de barakken wacht Yaeli op Jagger, smachtend naar zijn liefde. Jagger is anders zegt ze, hij is niet zoals ander mannen. Precies.

De in Israël succesvolle film bestaat eigenlijk uit twee delen. In de eerste helft staan de twee geliefden centraal, daarna gaat het hele regiment de duistere nacht in om te vechten tegen een onzichtbare vijand. Dan verandert de film van een portret van homoseksualiteit in het macholeger naar een anti-oorlogsfilm. Dat laatste verklaart het succes in Israël vermoedelijk beter dan de voorzichtige poging iets te vertellen over homoseksualiteit in het leger.

In Israël is de thematiek wellicht gedurfd of nieuw maar voor een Nederlands publiek is de film weinig verrassend of beklijvend, hoe sympathiek Yossi & Jagger misschien ook is. Door het gebruik van een digitale camera houdt de esthetiek ook al niet over. Het meest geslaagd is eigenlijk nog de sfeer in de barakken. De dienstplichtige soldaten zijn gevechtsmoe, cynisch, grijpen naar zwarte humor en zitten wat op hun bed te luisteren naar muziek, wachtend op wat komen gaat. Als het maar niet de dood is.

Yossi & Jagger. Regie: Eytan Fox. Met: Ohad Knoller, Yehuda Levi. In: Cinecenter, Amsterdam; Haags Filmhuis; Lantaren/Venster, Rotterdam; `T Hoogt, Utrecht.