Levi Strauss zet Dockers in verkoop

De Amerikaanse spijkerbroekenfabrikant Levi Strauss wil het succesvolle broekenmerk Dockers verkopen om zijn schuldenlast te verlichten. Het bedrijf heeft de zakenbank Citigroup ingeschakeld als adviseur, zo maakte Levi Strauss gisteren bekend.

Levi Strauss worstelt al jaren met tegenvallende resultaten. De omzet van het bedrijf vertoont al zeven jaar een dalende lijn, en Levi Strauss heeft in die periode duizenden werknemers ontslagen. De totale schuld van Levi Strauss bedraagt nu 2,2 miljard dollar (1,9 miljard euro). De omzet van van het bedrijf bedroeg 4,1 miljard dollar (3,5 miljard euro). Een zakenbankier zegt te verwachten dat het merk meer dan 1,5 miljard dollar (1,2 miljard euro) opbrengt.

Een derde van de omzet van Levi Strauss wordt behaald met de verkoop van Dockers-broeken. Vorig boekjaar had het merk een omzet van 1,4 miljard dollar (1,2 miljard euro).

Het merk Dockers, dat in 57 landen wordt verkocht, was direct na zijn introductie in 1986 succesvol. In 2003 had driekwart van alle mannen in Amerika die wel eens een vrijetijdsbroek dragen één of meer broeken van dit merk.

Levi zegt dat de verkoop van Dockers ze de financiële middelen zal geven om de verkoop van hun beroemde spijkerbroeken te verbeteren. ,,Het is zeker een moeilijke beslissing, maar we denken dat dit de juiste stap is voor de lange-termijn gezondheid van Levi's'', zei Jim Fogarty, de financiële directeur van het bedrijf tegen persbureau AP.

Hij benadrukte dat Levi Strauss ook zonder de verkoop van het merk aan al zijn lopende verplichtingen kan voldoen. Als de biedingen niet hoog genoeg zijn, verklaarde hij, zal Levi Strauss het merk houden. Bij Dockers werken 500 mensen, een klein deel van de in totaal 10.600 werknemers van Levi Strauss.