Koersval Versatel na matige resultaten

Beleggers hebben vanochtend teleurgesteld gereageerd op de kwartaalcijfers van het telecombedrijf Versatel, aanbieder van snel internet en telefonie aan bedrijven en particulieren. De koers van het aandeel daalde vanochtend met zo'n 8 procent tot 1,58 euro na publicatie van resultaten die lager waren dan analisten hadden verwacht.

Versatel had last van `prijzendruk' en een toenemende concurrentie bij het aanbieden van breedbandverbindingen. Daardoor kwam het nettoverlies over het eerste kwartaal 2004 uit op 7,3 miljoen euro, tegen een winst van 1 miljoen euro een jaar eerder. Die kwartaalwinst was overigens de enige die Versatel sinds zijn oprichting in 1995 heeft kunnen presenteren, en het was te danken aan een eenmalige meevaller. Versatel kreeg een jaar geleden 14,9 miljoen euro overgemaakt na een schikking met Deutsche Telekom.

Analisten hadden gerekend op een verlies van 5,1 miljoen euro. De omzet kwam uit op 135 miljoen euro, een stijging van 56 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

,,Veel mensen hadden een veel hogere omzet verwacht'', zegt analist R. Verhoef van Fortis Bank tegen het persbureau Reuters. ,,In Duitsland had Versatel last van een nieuw factureringssysteem en in Nederland groeide de zakelijke markt slechts licht omdat er druk staat op de prijzen voor dataverkeer.''

Versatel is actief in Nederland, België en Duitsland. In Nederland steeg de omzet van 51,3 miljoen naar 63,6 miljoen euro. Internetaanbieder Zon van Versatel kreeg er dit kwartaal 23.000 nieuwe ADSL-klanten bij en heeft er nu in totaal 127.000.