Internet

Kreukbaar Nederland. De Nederlandse Vereniging van Journalisten heeft vorige week de eerste Gouden Pixel, de NVJ-waardering voor journalistieke interactiviteit op internet, uitgereikt aan de VPRO-site 3voor12.

Het journalistieke project Kreukbaar Nederland op de site van deze krant kreeg een eervolle vermelding. Uit het juryrapport: ,,NRC Kreukbaar is een dossier over de bouwfraude. Maar niet zomaar een internet-dossier over een bepaald onderwerp, met links naar wat vooral derden er over schreven. Dit is vooral eigen werk. En hier kan de lezer ook uitvoerig de bronnen van de journalisten zelf raadplegen. Journalisten die er ook een boek over schreven, dat een grote impact had. De site maakt de zoektocht van de onderzoeksjournalisten inzichtelijk. Maakt hen controleerbaar, laat zien hoe het selectieproces tot stand kwam, hoe de verslaggevers omgingen met het recht op wederhoor, met conclusies en bevindingen uit rapporten en onderzoeken. En in een forum kon het publiek reageren. De presentatie was niet geweldig, de inhoud wel. Goed voor een eervolle vermelding.'' Zie www.nrc.nl/kreukbaar.

Webcongres. De 150 deelnemers aan het discussieforum van deze krant debatteren deze week over de vraag of het Nederlandse mandaat in Irak met een half jaar moet worden verlengd. De discussie is te volgen op www.nrc.nl/webcongres.