Frans debat over huwelijk homo's

De Franse Parti Socialiste, de grootste oppositiepartij, zal `ergens in de herfst' een wetsvoorstel indienen voor openstelling van het burgerlijk huwelijk voor homoseksuelen en voor toekenning van het recht van adoptie. Dit heeft partijleider François Hollande gisteravond na afloop van langdurig partijberaad bekendgemaakt. De rechtse meerderheid bestempelt de stellingname als een `provocatie'.

Hollandes aankondiging volgde op de publicatie, ook gisteren, door dagblad Libération, van een interview met socialist en oud-minister Dominique Strauss-Kahn, waarin deze voorstander zei te zijn. De kwestie van het `homohuwelijk' werd enkele weken geleden actueel in Frankrijk door de aankondiging van Noël Mamère, leider van de Groenen en burgemeester van het plaatsje Bègles, nabij Bordeaux, op 5 juni in zijn stadhuis twee mannen in de echt te zullen verbinden. Mamères initiatief, ingegeven door de massale, inmiddels onmogelijk gemaakte homohuwelijken in de Amerikaanse stad San Francisco, is volgens de rechtse regering-Raffarin onwettig. Dat brengt Mamère niet van zijn voornemen af, want volgens hem bepaalt niet de overheid of wetten geschonden worden maar de rechter.

In 1999 werd na heftig verzet van de rechtse oppositie de PACS, een vorm van geregistreerd partnerschap met beperkte rechten, ingesteld door de toenmalige linkse regering. Onder druk van de nu losgebarsten discussie zei president Jacques Chirac onlangs voorstander te zijn van `uitbreiding' van de PACS. Ook bij links, dat tot gisteren zweeg over de kwestie, overheerste het ongemak. Het nu aangekondigde wetsvoorstel is vooral het gevolg van een competentiestrijd, waarin de beginselverklaring van Strauss-Kahn gezien wordt als een poging partijleider Hollande te overschaduwen.