Eric Bana

Van engerd naar held. Sommige filmografieën laten zich lezen als een klassiek verhaal. Die van de Australische acteur Eric Bana bijvoorbeeld. Nu te zien als Brad Pitts Achilles-hiel in `Troy'.

Volgens de Amerikaanse filmcommentator Roger Ebert heeft Eric Bana als acteur die geheimzinnige kwaliteit die ze je niet op de toneelschool leren: je wilt naar hem blijven kijken. Dat is voor een filmster vaak al genoeg. Alleen, wie is Eric Bana, geboren Eric Banadinovich op 9 augustus 1968 in Melbourne uit Duits-Kroatische ouders? Zeg: Chopper, zeg: Hulk, zeg: Hector en een beetje filmkijker zegt: o ja, die a. dolgedraaide Australische seriemoordenaar voor wie Chopper´ nog een te vleiende bijnaam was; b. Marvel Comics tragische stripheld; c. aanvoerder van de Trojaanse troepen. Daar blijft het dan weer even bij, want deze drie filmrollen zijn meteen zijn voornaamste wapenfeiten. Zelden kwam een nieuwe ster aan het firmament zo uit het niets. Eric Bana belichaamt de traditionele antithese van de sinds zijn jongensjaren gedreven toneelspeler in spe. Hij was een matige leerling, die al op veertienjarige leeftijd een carrière als stock car-racer ambieerde. Ook nu nog zijn raceauto's zijn zwakke plek. Op de vraag in een Amerikaans interview hoevéél hij er bezit: ,,Dat kan ik niet zeggen, want dat betekent dat mijn vrouw het te weten komt. Minder dan tien in ieder geval. Minder dan acht.´´ Tijdens diezelfde middelbare schooljaren ontdekte Bana wel zijn talent als imitator en samen met de komediegroep `Full Frontal' had hij een televisieshow en deed hij stand up comedy-tournees door het ganse Australische achterland. `In de huid kruipen van', een betere verklaring heeft hij ook niet voor wat hij in zijn werk doet. Voor zijn rol als Mark Brandon `Chopper' Read in 2000 liet hij elke vierkante centimeter van zijn huid met tatoeages liet volschminken en zijn torso opvulde met vele extra kilo's, dankzij een dieet van kaneeldonuts. Regisseur Andrew Dominik wilde eigenlijk landgenoot Russell Crowe voor de rol, die in Romper Stomper al eens bewezen had ongegeneerd agressief uit zijn dak te kunnen gaan. Maar Crowe was inmiddels een maatje te groot voor de lowbudgetfilm. Dankzij een bijrol in Ridley Scotts testosteronfilm Black Hawk Down (2001), over een Amerikaanse missie in Somalië, werd Bana bona fide bevonden voor de Amerikaanse markt. Het bijbehorende accent leerde hij tijdens het inspreken van diverse figuurtjes van animatiefilm Finding Nemo.

Daarna mocht hij helemaal in de huid kruipen van wetenschapper Bruce Banner, die ontdekt dat hij af en toe als een giftig groene Hulk juist uit zijn huid barst. Daar nam onder regie van Ang Lee de computer het over. De echte Hulk was een CGI-monster met alleen nog Banas opgeblazen hoofd. In Troy is Bana in volle afgetrainde glorie te zien als held Hector die het tegen de onverslaanbare Achilles op moet nemen. Als sekssymbool is hij nu nog een en al huid. Daar wil je best naar blijven kijken.

    • Dana Linssen