Eis: 12 jaar en tbs voor moord Maja

Justitie heeft twaalf jaar gevangenisstraf en tbs geëist tegen de 18-jarige Goran M. uit Beuningen voor de moord op de Nijmeegse Maja Bradaric.

Het 16-jarige meisje werd in november vorig jaar door M. en de 18-jarige Nijmegenaar Ferdi Ö. vermoord.

M. zei vanmorgen voor de Arnhemse rechtbank tot zijn daad te zijn gekomen nadat hij een aantal malen ruzie met Maja had gehad en zij hem een sms-je met de tekst ,,vuile aap'' had gestuurd. Even tevoren had Ferdi Ö, die zich eveneens ergerde aan het gedrag van Maja, zich al laten ontvallen dat hij Maja ,,zou kunnen afmaken.''

Officier van justitie M. de Weert noemt het ,,heel angstaanjagend'' dat er geen echt motief was.

M. en Ö hadden verschillende scenario's bedacht om hun plan in de praktijk te brengen, waarbij werd gesproken over verdrinking, het van een toren gooien en het toedienen van een overdosis xtc-pillen. ,,Niemand begon over stoppen'', verklaarde M. tijdens de rechtszitting.

Uiteindelijk besloten M. en Ö. Maja te wurgen tijdens een autorit, waarbij ook de derde verdachte Goran P. (16) uit Nijmegen aanwezig was. Haar dode lichaam werd in de uiterwaarden bij Bemmel in brand gestoken om sporen te verdoezelen. M. verklaarde spijt te hebben en mee te willen werken aan een tbs-behandeling.

Volgens een rapport van het Pieter Baan Centrum is M. verminderd toerekeningsvatbaar. Deskundigen omschrijven hem als een `ernstig gestoorde jongeman', met een vergaande tolerantie voor het gebruik van geweld. Ook voelt hij zich snel beledigd en heeft hij een grote fascinatie voor de dood. De oorlogservaringen in zijn geboorteland Bosnië hebben deze houding volgens het PBC-rapport versterkt.

Volgens advocaat M. Stassen wordt M. ten onrechte afgeschilderd als de kwade genius achter de moord. Ook de twee andere verdachten hadden volgens de advocaten een gelijk aandeel. Goran M. verklaarde vanmorgen dat Goran P. en Ferdi Ö hem tijdens de autorit hebben aangemoedigd om Maja te wurgen. Ferdi Ö, die door justitie als mede-initiatiefnemer wordt beschouwd, heeft hierbij geholpen. Ook een vriendin van Maja was volgens M. op de hoogte van het voornemen Maja te vermoorden. Goran P. en Ferdi Ö. zouden later vandaag voor de rechtbank verschijnen. M. ontkende vanmorgen Ö. te hebben gedwongen.