Duizend toeristen in hotel Oranje

Oranje logeert volgende maand tijdens het EK voetbal in een resort waar nog minimaal duizend vakantiegangers verblijven. Bondscoach Advocaat heeft niet gekozen voor een complex dat kan worden afgegrendeld.

Het Nederlands elftal neemt op 8 juni voor het Europees kampioenschap zijn intrek in het Sheraton Pine Cliffs Hotel (vijf sterren) in de Portugese Algarve nabij Albufeira. Bondscoach Dick Advocaat zegt zich te realiseren dat er op deze locatie sprake is van ,,massatoerisme''. Het resort dient als basiskamp. Van daaruit moet de selectie steeds vliegen naar de speelsteden Porto, Aveiro en Braga voor een kort verblijf in andere hotels en de groepswedstrijden tegen respectievelijk Duitsland, Tsjechië en Letland. De afstand van de Algarve naar Noord-Portugal is circa vijfhonderd kilometer.

Op het terrein van de `Pine Cliffs' staan nog 106 privé-huizen waarvan zestig procent wordt verhuurd door Sheraton. Tevens zijn er 78 luxe vakantieappartementen. In de grote tuin (70 hectare) bevinden zich drie zwembaden en in het kinderparadijs `Porta Pirata' is tevens een kinderbad aangelegd. Het complex vormt bovendien een doorgang naar het strand dat aan de voet van hoge, steile rotspartijen ligt. Dit is bereikbaar via een lift. In het pijnbomenbos ligt een negen holes golfcourse en er zijn vijf verlichte tennisbanen. De optimale mogelijkheden tot ontspanning deden Advocaat besluiten een optie te nemen op kamers in het hotel, al ver voordat de EK-kwalificatie een feit was.

De spelers krijgen ieder een luxueuze superior-room, die normaliter 400 euro per nacht kost. Dit is in een aparte vleugel die niet kan worden afgeschermd. ,,Maar dat vond de Nederlandse voetbalbond niet zo'n probleem'', zegt de Belgische general manager Guido de Wilde in de Algarve. ,,Het is in eerste plaats belangrijk dat de spelers zich niet opgesloten voelen.'' Hoewel touroperator Sudtours zelfs EK-vakanties organiseert naar de Algarve (`Maak Oranje van dichtbij mee') verwacht De Wilde niet dat de internationals straks worden lastig gevallen.

,,De mensen die hebben geboekt in het hotel zullen het best wel aardig vinden dat Ruud van Nistelrooy hier rondloopt, maar toch verwacht ik geen hectische situaties. De vakantiegangers, een mix van nationaliteiten, verspreiden zich. Ze komen niet voor het EK. Het is hier een uitgestrekt domein. Het zwembad ligt bijvoorbeeld op 700 meter van het hotel.''

Bondscoach Dick Advocaat zegt bewust te hebben gekozen voor deze accommodatie. ,,Anders zitten de spelers te veel opgesloten. Het is niet meer zo als tien jaar geleden. De internationals zijn gewend in het buitenland bij hun clubs in drukke stadshotels te slapen. We moeten hier niet te paranoia over doen. Als je een gevangenis in wilt komen, lukt dat tegenwoordig ook. Ik bedoel, als ze wat willen doen ze het toch. Maar ik heb de afgelopen tweeëneenhalf jaar gemerkt dat de huidige selectie van het Nederlands elftal een gedisciplineerde groep is.''

Uit veiligheidsoverwegingen zal er aan de poort van het resort strikter worden gecontroleerd. Maar De Wilde erkent dat een waterdichte controle op het complex niet mogelijk is. ,,De business gaat door'', aldus de manager van het resort. ,,Je kunt de mensen de toegang niet weigeren. Maar discretie en privacy van de spelers zullen worden gewaarborgd. We moeten voorkomen dat er mensen alleen binnenkomen om een kijkje te nemen.'' Hoewel de KNVB daar niet op aandrong, heeft De Wilde extra bewakingspersoneel aangetrokken. ,,We moeten met alles rekening houden. Sheraton is sowieso waakzaam als Amerikaanse firma.''

De spelersvrouwen slapen op enkele kilometers afstand in Albufeira in een ander gloednieuw vijfsterrenresort dat pas in april is geopend. Ze komen daar in een ideale ambiance. In het Grande Real Eulália Resort bevindt zich namelijk een Spa Center en een beauty center met diverse behandelruimtes. En de kinderen van de spelers kunnen naar de kidsclub.

De hotels van het Nederlands elftal op de eindtoernooien worden zelden helemaal afgehuurd. Zelfs Huis ter Duin in Noordwijk is vrij toegankelijk voor hotelgasten als het Nederlands elftal daar verblijft voor een thuisinterland. Maar het gebeurt niet vaak dat Oranje onderdak zoekt in zo'n open complex als Sheraton Pine Cliffs dat van veel kanten toegankelijk is. Op het wereldkampioenschap (1994) in de Verenigde Staten verbleef Oranje onder Advocaat ook op een golfresort, dat echter goed was omheind. De pers kon het hotel alleen per pendelbus bereiken. Op het WK in Frankrijk (1998) vertoefde het Nederlands elftal een maand in een heel fraai hotel op de rotsen dat uitkeek op Monte Carlo. Deze accommodatie had ook slechts één ingang. En op het EK 2000, het laatste eindtoernooi waaraan Oranje deelnam, sliepen de internationals diep in de bossen bij Hoenderloo. Wie niet op de checklist van het bewakingspersoneel stond, kwam het hotel niet in. De spelers konden er ook niet makkelijk uit. Onder de toenmalige bondscoach Louis van Gaal kreeg dit complex de bijnaam `Kamp Hoenderloo'. Na de mislukte WK-campagne voor 2002 vroegen de internationals om een lossere aanpak.

    • Erik Oudshoorn