Drenten willen minder licht

Een verlichte reclamezuil, een felle buitenlamp, kassencomplexen die in licht baden, lampen langs snelwegen: ruim 90 procent van de Drenten klaagt over lichthinder. Dit blijkt uit een onderzoek van de Raad voor ruimtelijk, milieu- en natuuronderzoek (RMNO) onder 500 inwoners van de provincie, in samenwerking met de Milieufederatie Drenthe.

De resultaten werden gisteren gepresenteerd in Assen. ,,Licht is belangrijk voor de verkeers- en sociale veiligheid'', geeft Niek de Knegt van de Milieufederatie toe, ,,maar anderzijds is donkerte, het ervaren van de nacht als oerwaarde, ook belangrijk voor mensen.'' Van de ondervraagden geeft 92 procent aan het belangrijk te vinden dat er in Drenthe gebieden zijn waar het 's nachts echt donker is. Velen zeggen weleens naar donkere plaatsen te gaan om de sterren te bekijken.

Als meest ergerlijke verlichting wordt de kastuinbouw genoemd. Volgens De Knegt is het beleid van gemeenten vooral gericht op het veiligheidsaspect van openbare verlichting. ,,Donker is onveilig'', vindt men. En het is waar, voldoende verlichting geeft vaak een veilig gevoel. Van de ondervraagde vrouwen zegt 37 procent zich onveilig te voelen in het donker, tegenover 14 procent van de mannen.

Maar De Knegt bestrijdt dat veel licht altijd beter en dus veiliger voor het verkeer is. ,,Langs een weg in het buitengebied hoef je niet per se om de paar honderd meter lantaarnpalen te zetten, maar kun je ook reflectoren plaatsen. Die zijn rustiger voor je ogen.'' Ook kan felle verlichting worden vervangen door minder felle. ,,Dat is even veilig, maar minder storend voor omwonenden'', zegt Anneke Heinecke van de RMNO.

De raad pleit voor nader onderzoek naar de gevolgen van overmatige verlichting of het gebrek aan duisternis op de psychische gesteldheid van omwonenden. Hebben zij bijvoorbeeld last van slaapstoornissen of meer stress? Ook moet onderzocht worden wat de effecten van verlies aan duisternis zijn op de dierenwereld, bijvoorbeeld op trekvogels.