Dollar treft Aegon in de nettowinst

Verzekeraar Aegon heeft de winst het afgelopen kwartaal met 10 procent zien dalen naar 354 miljoen euro. De winstdaling is voornamelijk het gevolg van een zwakker geworden Amerikaanse dollar.

Aegon realiseerde in de eerste drie maanden van dit jaar ruim 80 procent van zijn winst in de Verenigde Staten. Aegon dekt zich niet in tegen een daling van de dollar, in tegenstelling tot ING en ABN Amro. Hierdoor valt de winst in euro's lager uit, terwijl in dollars een stijging van de nettowinst met 5 procent werd gerealiseerd.

De verzekeraar rapporteerde vanmorgen cijfers waarbij de omstreden `smeermethode' verlaten is. Aegon voegde jarenlang ieder kwartaal een theoretisch rekenkundig gemiddelde van de beleggingswinsten aan de winst van het moederconcern toe. Dat deed Aegon om te voorkomen dat de winst te veel een functie werd van de grillige financiële markten. Voortaan telt Aegon alleen nog de werkelijk gerealiseerde winsten mee, waardoor Aegon afgelopen kwartaal 37 miljoen euro minder beleggingsopbrengsten had.

Gecorrigeerd voor dollar en nieuwe boekhoudtechnieken zag Aegon de winst stijgen. Dit is voor een belangrijk deel het resultaat van het verbeterde klimaat op de financiële markten. Aegon hoefde in de VS ook minder geld opzij te leggen voor oninbare leningen: 40 miljoen euro, tegen 139 miljoen euro een jaar eerder. De nettowinst in Amerika kwam uit op 287 miljoen euro. In Nederland verdiende Aegon 102 miljoen euro en Groot-Brittannië droeg 34 miljoen euro bij aan de winst. Transamerica Financial Corporation, een bedrijfsonderdeel dat grotendeels verkocht is, zag een winst van 73 miljoen omslaan in een verlies van 16 miljoen. Dat komt voornamelijk door dure leningen die de voormalige dochter heeft achtergelaten.

Topman D. Shepard zei vanmorgen ,,erg blij'' te zijn met de hogere verkoop van traditionele levensverzekeringen in de VS en Groot-Brittannië. De verzekeraar gaf nog geen winstprognose. Beleggers reageerden teleurgesteld. Het aandeel Aegon zakte vanochtend met 4,4 procent en dook onder de grens van 10 euro.

De cijfers die Aegon vanmorgen publiceerde zijn niet door een accountant gecontroleerd. De verzekeraar corrigeerde ,,omwille van de vergelijkbaarheid'' zijn cijfers voor veranderde boekhoudmethoden. Hierdoor werd Aegons kwartaalwinst van 393 miljoen over 2003 neerwaarts bijgesteld tot 170 miljoen euro.