Deutsche aast toch niet op Postbank

Deutsche Bank is niet van plan om op korte termijn de Postbank over te nemen van Deutsche Post. Dat melden Duitse media vanochtend op basis van anonieme bronnen.

De top van Deutsche Bank heeft gistermiddag urenlang over een mogelijk bod vergaderd. Over het verloop van dat beraad deed de bank geen mededelingen.

Deutsche Post wil dochterbedrijf Postbank op 21 juni gedeeltelijk naar de beurs brengen en de voorbereidingen voor de emissie zijn in volle gang. Deutsche Bank is een van de leiders van het bankenconsortium dat de beursgang begeleidt.

Vorige week tekende zich plotseling een kentering af. De Duitse overheid, die indirect een meerderheidsbelang in Deutsche Post heeft, maakte duidelijk dat ze ook kon leven met een overname van de Postbank door Deutsche Bank. De regering-Schröder zou over de kwestie advies hebben ingewonnen bij zakenbank J.P. Morgan.

Bondskanselier Schröder riep de Duitse banken openlijk op vaart te maken met een proces van consolidatie. Alleen zo bestaat, aldus Schröder, de kans dat Duitsland op den duur een bank behoudt die zich kan meten met de buitenlandse concurrentie.

De Duitse bankenwereld is hopeloos versnipperd en de beursgenoteerde banken vormen een aantrekkelijke prooi voor een buitenlands instituut. Ondernemers en politici zijn van mening dat Duitsland op zijn minst één, maar bij voorkeur twee banken van formaat zou moeten hebben.

Deutsche Post en Postbank hebben geruchten over een mogelijke overname door Deutsche Bank de afgelopen dagen steeds ontkend. Deutsche Bank zelf gaf officieel geen commentaar. De Financial Times Deutschland, het Handelsblatt en Die Welt schrijven vanochtend evenwel dat een overname voorlopig van de baan is.

De speculaties over de koers van Deutsche Bank gaan vergezeld van geruchten over een machtsstrijd in de top van het bedrijf. Op zijn minst een aantal commissarissen zou voorstander van een overname zijn, terwijl bestuursvoorzitter Josef Ackermann een overname van de Postbank niet wenselijk zou achten.

In een persoonlijke verklaring stelde president-commissaris en Ackermann's voorganger, Rolf E. Breuer, al eens dat hij geen meningsverschil heeft met Ackermann. De Süddeutsche Zeitung schrijft vanochtend echter dat het conflict tussen Ackermann en de raad van commissarissen zo hoog is opgelopen dat inmiddels gezocht wordt naar een nieuwe bestuursvoorzitter. Volgens de krant hebben de commissarissen voormalig bestuurder Thomas Fischer benaderd. Fischer, die twee jaar geleden na ruzie met Ackermann bij de bank is vertrokken, zou hebben bedankt. Deutsche Bank noemt de geruchten over de machtsstrijd ,,volledig onzinnig''.

De waarde van de Postbank wordt geschat op 6 miljard euro en het bedrijf is vooral aantrekkelijk omdat het een stabiele stroom inkomsten genereert uit de tegoeden van 11,5 miljoen spaarders. De Postbank beheert spaartegoeden van in totaal 39 miljard euro, meer dan de grote beursgenoteerde Duitse banken samen.