Department of Eagles

Er kleeft een merkwaardig verhaal aan het debuutalbum van Department Of Eagles, een conceptueel kunstenaarsduo uit New York dat zich de al even merkwaardige muzikantennamen Butterfly Emerging en Iron Chrysalis heeft aangemeten. Ze verhuisden naar Engeland en noemden zich Whitey On The Moon UK, maar dat bleek al een Japanse gloeilampenfirma. Na juridische getouwtrek heten ze nu Department of Eagles, al komt hun debuut toch weer uit onder de titel The Whitey On The Moon UK LP. Jimmy Nickles en Roscoe Forte (hun echte namen) bestieren de fascinerende website www.departmentofeagles.com, waarop onder meer een uitgetypt interview van Nickles' moeder met John Lennon ten tijde van The Beatles' White Album te lezen valt. Na al deze broodje aap-achtige intriges is het een verademing om vast te stellen dat Department Of Eagles een vindingrijk popalbum heeft gemaakt, vergelijkbaar met de manier waarop Beck in zijn beginperiode inventief gebruik maakte van primitieve elektronica en hiphop-elementen om tamelijk traditionele liedjes aan te kleden. Op de golven van weerbarstige elektrobeats en introverte zwijmelmelodieën ontvouwt zich huiskamerpop van het hoogste kaliber, in elkaar geknutseld door twee van ideeën overborrelende muzikanten die de kazoo even hoog hebben zitten als de sampler. Lekker gek plaatje; daarvan zijn er nooit genoeg.

Department Of Eagles: The Whitey On The Moon UK LP (Isota Rec/import)

    • Jan Vollaard