Conflict over veiling van oer-Nijntje

Het Haarlemse veilinghuis Bubb Kuyper veilt eind deze maand de allereerste tekeningen van Bruna's bekendste creatie, het konijn Nijntje. Dit is tegen de wens van de tekenaar die de verkoop wil voorkomen.

Het gaat om de originele typoscripten en gouaches van deel 1 en 2 van de reeks: Nijntje (1955) en Nijntje in de dierentuin (1957). Deze werden gebruikt om de prentenboekjes te drukken.

Dick Bruna heeft nooit originelen verkocht en vindt het ,,erg vervelend'' dat zijn werk – en dan ook nog de allereerste Nijntje – nu toch wordt geveild. ,,Hij wil het materiaal heel graag terughebben'', aldus Marja Kerkhof van Mercis, het bedrijf dat Bruna's rechten wereldwijd beheert. ,,Hij begrijpt eigenlijk niet dat iemand anders nu aan zijn tekeningen geld kan verdienen.''

Het materiaal verdween ergens in de jaren vijftig uit Bruna's bezit en is nu via een anonieme verkoper opgedoken in Haarlem. In de tussentijd is Nijntje groot geworden: er werden al meer dan honderd miljoen boekjes verkocht, en Miffy, zoals Nijntje in de Verenigde Staten en elders heet, is sinds vorig jaar zelfs de officiële mascotte van de stad New York.

Het veilinghuis denkt dat de deeltjes per stuk 1500 tot 2000 euro zullen opbrengen. Dat is laag geschat, ook om eventuele kopers niet af te schrikken, zegt woordvoerder Jeffrey Bos van Bubb Kuyper. ,,Er bestaat geen markt in eerste drukken van Bruna en er is dus geen precedent.'' Een hogere opbrengst sluit hij niet uit: ,,Het zou zo maar kunnen, maar ik ken de handelaren in Japan niet.''

Om de veiling van de vroegste – nog niet zo gestileerde – Nijntjes te voorkomen, voert Mercis nu gesprekken met Bubb Kuyper. ,,Cruciaal hierin is de vraag hoe de anonieme verkoper de tekeningen in bezit heeft gekregen'', aldus Kerkhof. Mogelijk heeft een drukker het materiaal nooit geretourneerd aan de uitgever. Dick Bruna bemoeide zich niet met praktische zaken. Hij weet dus niet precies wat er met de tekeningen is gebeurd, aldus Kerkhof.

Het veilinghuis wil de oer-Nijntjes het liefst veilen. ,,Maar in dit soort gevallen staan we altijd open voor een andere oplossing'', aldus een woordvoerder van Bubb Kuyper. Over de onderhandelingen willen beide partijen niets kwijt. Als het toch een veiling komt, weet Kerhof niet of Bruna meebiedt. Bruna's vermogen werd door Quote in 2003 geschat op 42 miljoen euro.

    • Ward Wijndelts