Brecker hoofdgast bij North Sea Jazz

Michael Brecker is de hoofdgast van de 29ste editie van het North Sea Jazz Festival, dat dit jaar gehouden wordt op 9, 10 en 11 juli. De saxofonist maakte in de jaren zeventig en tachtig furore met de fusionbands Brecker Brothers en Steps Ahead. Als sideman is hij op meer dan 500 albums te horen. Hij wordt algemeen beschouwd als de meest begaafde technicus van zijn generatie. Als `artist in residence' verzorgt hij een solo-optreden en treedt hij op met zijn quindectet, zijn vaste kwartet en een gelegenheidsband met multi-instrumentalist Stian Carstensen. Dat maakte de organisatie gisteren bekend.

Verder staan op het programma optredens van o.a. James Brown, Al Jarreau, Elvis Costello, Wayne Shorter, Branford Marsalis, Dave Brubeck, Macy Gray, Angie Stone, McCoy Tyner, Jimmy Scott en Dave Holland. Nederlandse inbreng is er in de vorm van onder andere Francien van Tuinen, Tasha's World, Aros, Eric Vloeimans, Trijntje Oosterhuis, Fleurine en het Ferdinand Povel Quintet.

Net als de vorige jaren is een deel van het aanbod ondergebracht in speciale themaprogramma's. South Africa Ten Years Into Democracy viert het feit dat tien jaar geleden een einde kwam aan de apartheid in Zuid-Afrika. Onder de noemer 1+1 worden uiteenlopende artiesten aan elkaar gekoppeld voor duo-optredens. Filmmuziek van Lalo Schifrin, Mark Isham, Terence Blanchard, Nino Rota en Rogier van Otterloo krijgt een plaatsje in het programma Jazz At The Movies. En de protestsong wordt belicht in Let Freedom Ring. Liefhebbers van jazzgitaar komen dit jaar volledig aan hun trekken. Voor Body Electric werd nagenoeg de gehele internationale gitaartop uitgenodigd: John Scofield, Mike Stern, Bill Frisell, Pat Metheney, Pat Martino, Kurt Rosenwinkel, Buddy Guy, Nguyên Lê en Larry Carlton. De compositieopdracht is dit jaar verstrekt aan de jonge pianist Harmen Fraanje, die op de vorige festivaleditie hoge ogen gooide met zijn debuut-cd Sonatala.