Boos Cuba sluit dollarwinkels

De spanningen tussen de Verenigde Staten en Cuba lopen op. Vrijdag kondigde de Amerikaanse president Bush nieuwe maatregelen aan om ,,de evolutie naar een vrij Cuba te versnellen''. Gisteren reageerde de Cubaanse leider Castro met sluiting van dollarwinkels op het eiland.

,,We willen niet wachten tot de dag dat Cuba vrij zal zijn, we willen naar die dag toe werken'', zei Bush vrijdag in een persconferentie. Hij zette zijn woorden kracht bij met een reeks nieuwe maatregelen. Bezoeken van Cubaanse Amerikanen aan hun familie op het eiland worden beperkt tot één keer elke drie jaar, in plaats van één keer per jaar.

Bovendien mogen ze bij deze bezoeken in de toekomst minder geld meenemen. Verder beperkt de Amerikaanse regering het bedrag dat in Amerika wonende Cubanen per jaar naar hun familie mogen sturen. Met de nieuwe strategie wil Bush de Cubaanse Amerikanen aanmoedigen om hun geld voortaan te geven aan hulporganisaties of mensenrechtenorganisaties.

Cuba keurt de Amerikaanse politiek af. Minister van Buitenlandse Zaken Felipe Perez noemde de nieuwe maatregelen ,,een escalatie van agressie tegen Cuba die enkel tot doel heeft de economische blokkade te versterken''. Als reactie heeft de Cubaanse overheid gisteren alle dollarwinkels gesloten.

Eind 1993 heeft het regime van Castro het bezit van Amerikaanse dollars toegestaan. De overheid wou op deze manier beslag leggen op het buitenlandse geld van toeristen en van Cubanen met familie in Amerika via de staatswinkels. Naast de `pesowinkels' ontstonden dollarwinkels waar luxegoederen maar ook gebruiksgoederen zoals voedsel, kleren en cosmetica worden verkocht.

De overheid verkoopt steeds meer goederen in de dollarwinkels, terwijl het aanbod in de pesowinkels steeds schaarser wordt. De sluiting van de dollarwinkels heeft grote ongerustheid veroorzaakt onder de Cubanen.

De autoriteiten gaven geen duidelijke verklaring voor de sluiting van de winkels. Ze meldden alleen dat het om een reactie op de Amerikaanse maatregelen ging.

Analisten vrezen dat deze escalatie van het conflict tussen beide staten Cuba in een neerwaartse economische spiraal zal brengen.