Allemaal trucjes

Toe aan een heel andere baan? Schouders naar achteren. Rechtop staan. Goed ar-ti-cu-le-ren. Zelfvertrouwen uitstralen. Dat is het halve werk, zo blijkt uit De vreemde eend, een serie van vooralsnog acht tv-programma's waarin iemand zich dient te bewijzen in een compleet ander beroep. Morgen zendt de KRO de tweede aflevering uit.

Hoofdpersoon is ditmaal Marco Hofstede uit Olst, machineoperator bij een afvalverwerker. Hij wordt drie weken in Amsterdam onder handen genomen om zich te kunnen voordoen als haarstylist. Echt geslaagd is het als een jury van deskundigen hem tijdens de eindtest niet kan onderscheiden tussen drie professionals.

Dat is geen sinecure. Herkenden twee van de drie juryleden in de eerste aflevering de hamburgerbakker niet in de veronderstelde chefkok met pretenties, nu is de afstand tussen man en vak nog groter. De echte haarstylist moet, legt coachend topkapper Rob Peetoom uit, ,,een beetje een vrouwen-man zijn''. Ziehier Hofstede: muts, lang haar, baard, zwaar oostelijk accent, shag, klompen, mouwloos shirt en handen in de zakken – ,,een lompe boer'', omschrijft hij zichzelf.

Peetoom en collega Vincent Langendijk hebben niet de pretentie van Hofstede een volleerd haarstylist te maken. Hij mag anderhalve week lang kapsels van poppen kammen, borstelen en vlechten, en leert dan wat trucjes om het haar van levende modellen te schikken: föhnen, touperen, opsteken. Knippen is niet aan de orde – om een een allround kapper te zijn ,,met heel veel gevoel'' moet je volgens Peetoom minimaal vijf, zes jaar in het vak zitten. Belangrijker is dat Hofstede er uitziet als een `echte kapper'. Voor ,,de eerste mentale verandering'' gaat de schaar in haar en baard, en krijgt hij trendy kleding aangemeten. ,,Je voelt je immers zoals je eruit ziet'', meent de commentaarstem.

De finishing touch brengt Vivienne Vida aan, logopediste en presentatie-coach. Om Hofstedes schroom te verruilen voor de in `het kapperswereldje' gewenste flair moet hij zich inleven in een prinses, laat ze hem schreeuwen in een hoofdstedelijk plantsoen en schaaft ze aan dictie en houding. ,,Ik begin echt een Hollander te worden'', meldt Hofstede zijn vrouw. ,,Ik krijg al echt van die neigingen – je weet wa'k bedoel.''

De vreemde eend, KRO, Ned.1, morgen, 21.02-21.47u

    • Hans Wammes