Actie tegen belang Thai in Liverpool

Een vermogende Engelse zakenman, Steve Morgan, wil voorkomen dat de Thaise premier Shinawatra een belang van dertig procent krijgt in voetbalclub Liverpool. Morgan wil door middel van een aandelenplan Shinawatra buiten de deur te houden. De premier van Thailand is bereid ruim tachtig miljoen euro te betalen voor zijn aandeel in Liverpool. Volgens een woordvoerder van de Thaise regering is de overeenkomst tussen de voetbalclub en Shinawatra voor 99 procent rond.

Morgan heeft de club in een brief gevraagd een gesprek met hem aan te gaan. ,,Zodat de club in handen blijft van de supporters, waar die ook hoort'', aldus Morgan, die zijn vermogen vergaarde in de bouw.

Shinawatra verdiende zijn fortuin in de telecomsector. Volgens hem is de overeenkomst slechts een kwestie van tijd en moeten alleen nog enkele procedurele aspecten worden uitgewerkt. Liverpool-directeur Rick Parry zou Shinawatra, na een onderhoud in Bangkok, de indruk hebben gegeven dat de koop is gesloten.

De premier heeft ook aangegeven dat er mogelijk publiek geld gemoeid is met de aankoop van de aandelen Liverpool. ,,Thailand koopt ze in eerste instantie. Later zullen we beslissen waar het geld daadwerkelijk vandaan zal komen. Van de burgers, van de regering of uit de publieke sector'', aldus Shinawatra. De Thaise premier wil zijn investering van ruim tachtig miljoen euro terugverdienen met merchandising, omdat Liverpool erg populair is in Azië.

De definitieve verkoop wordt morgen verwacht. Dan vergadert de directie van Liverpool, die een beslissing moet nemen. Eerder zei voorzitter David Moores, die al decennialang een meerderheidsaandeel in de club heeft, dat hij een gedeelte van de 51 procent van de aandelen wil verkopen.

Voor Liverpool zou de kapitaalinjectie op het juiste moment komen. De club dreigt de aansluiting met Arsenal, Manchester United en Chelsea te verliezen. Het geld van de Thaise premier zou geïnvesteerd kunnen worden in nieuwe spelers. Daarnaast zou het gebruikt worden voor uitbreiding van het stadion.