Woede over fout van Poolse politie

In de Poolse stad Lódz is gisteren massaal gedemonstreerd tegen de politie, die dit weekend twee studenten doodschoot. Bij rellen op de universiteitscampus was per ongeluk met scherp geschoten en niet met rubberkogels.

De rellen braken uit nadat zo'n honderd voetbalfans de feestelijkheden rond het einde van het academische jaar waren komen verstoren. De lokale voetbalclub had zojuist een wedstrijd verloren. De politie greep in, maar schoot – vermoedelijk door een misverstand in het wapendepot – met kogels waarmee normaliter deursloten worden stukgeschoten. Een 19-jarige student overleed meteen. Een 23-jarige vrouw stierf gisteren aan verwondingen aan haar hoofd. Zo'n zeventig mensen raakten gewond en er werden negentien arrestaties verricht. De politiechef van Lódz en zijn rechterhand zijn gisteren afgetreden. Justitie onderzoekt hoe de verwarring rondom de kogels heeft kunnen ontstaan.

Bij de demonstratie liepen gisteren vijfduizend mensen mee. Er werden spandoeken meegedragen met teksten als `We zijn mensen, geen doelwitten'.