Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

Wim Kan blijf puzzel

De meeste artiesten ligt het hart op de tong. Hun meningen zijn alom te horen en hun emoties zijn bijkans koopwaar geworden. Zo gesloten als Wim Kan was is vrijwel niemand van zijn navolgers meer. Nadat hij in 1983 stierf, werd er een selectie uit zijn dagboeken gepubliceerd, en degenen die hem kenden spreken nu iets vrijer over hem. Maar nog altijd is er veel onopgehelderd gebleven over de man die met zijn spitse politieke grappen en zijn onnavolgbare timing de grondlegger van de oudejaarsconference werd.

Hoge bomen: Wim Kan, AVRO, Ned.1, 21.05-21.50u

,,Hij was toch een legpuzzel waarvan je nooit alle stukjes in handen kreeg'', zegt zijn manager Wout van Liempt in de aflevering van de tv-portrettenreeks Hoge bomen die vanavond aan Wim Kan is gewijd. Meer dan een dappere poging om desondanks een genuanceerd beeld van de cabaretier op te roepen kan deze uitzending dan ook niet zijn. De vraag blijft bijvoorbeeld wat er al die jaren is schuilgegaan achter 's mans talloze middagen op het strand met ,,energieke tienermeisjes'' – ook al hebben presentator Pieter Jan Hagens en de zijnen één van die meisjes opgespoord. Ze laat zelfs een dik pak brieven van Kan zien, zonder ons overigens iets over de inhoud te vertellen.

Mede dankzij eerdere publicaties is inmiddels wel iets meer duidelijk over de rol die Wim Kan tijdens de bezetting in Japanse gevangenschap speelde. Hagens sluit daarbij aan: de cabaretier hoefde niet lijfelijk aan de aanleg van de Birma-spoorlijn mee te werken, omdat hij ter plekke het – door veel andere gevangenen zeer gewaardeerde – amusement verzorgde. Ook was al bekend dat Kan en zijn vrouw Corry Vonk hun oorlogsonderscheidingen, na het bezoek van de Japanse keizer Hirohito, niet in de Westeinderplas hebben geworpen, zoals hij destijds verkondigde. Maar het is bepaald pikant de verzetssterren nu gewoon in een doosje in het Theater Instituut te zien liggen.

Zo is deze Hoge bomen toch een boeiende bijdrage aan de geschiedschrijving, vooruitlopend op de biografie die hopelijk ooit komt, en te vergelijken met een aflevering van Andere tijden. Des te merkwaardiger dus, dat die twee programma's vanavond tegelijkertijd worden uitgezonden.