Thai aast op Liverpool

Engelse voetbalclubs worden steeds meer de speelbal van puissant rijke buitenlandse investeerders. Chelsea had zijn suikeroom al in de persoon van de Russische oliemiljardair Roman Abramovitsj die sinds zijn overname van Chelsea vorig jaar tientallen miljoenen euro's in de Londense club pompte. Fulham is eigendom van winkelketenmagnaat (Harrods) Mohamed al Fayed en voor Liverpool heeft zich nu de Thaise premier Thaksin Shinawatra gemeld.

De premier, die zijn door het tijdschrift Forbes in 2002 geschatte vermogen van ruim 840 miljoen euro verdiende in de telecomsector voor zijn overstap naar de politiek, staat naar eigen zeggen op het punt een belang van 30 procent te nemen in The Reds. Met de investering, waarover Shinawatra in gesprek is met Liverpool, is een bedrag van ongeveer 84 miljoen euro gemoeid.

Shinawatra is een verklaard liefhebber van Engels voetbal maar ziet het roemruchte Liverpool, met maar liefst achttien landstitels en vier Europese titels, vooral als een goed verkopend merk. Met het `merk' Liverpool – Aziaten volgen het Engelse voetbal via (satelliet)televisie – wil de premier lokale producten promoten. ,,Liverpool geniet grote populariteit in Azië. Het is een merk dat we op de wereldmarkt goed kunnen gebruiken'', denkt Shinawatra, die eerder geïnteresseerd was in Fulham.

Voorzitter David Moores, wiens familie al meer dan een halve eeuw een meerderheidsbelang in Liverpool heeft, zinspeelde in januari op het terugbrengen van zijn aandeel van 51 procent in de club. Voor Liverpool, dat financieel en sportief aansluiting zoekt bij Manchester United, Arsenal en Chelsea, komt een Thaise geldinjectie als geroepen. De club wil meer zitplaatsen dan op het eigen Anfield Road en denkt aan de bouw van een nieuw stadion.