Superwinst Toyota: 8,6 miljard euro

Toyota, het op twee na grootste autoconcern ter wereld, heeft een recordwinst geboekt. De nettowinst over het boekjaar 2004, dat eindigde op 31 maart, steeg met 54,8 procent tot 1,16 biljoen yen (8,6 miljard euro), de grootste winst die een Japanse onderneming ooit heeft gemaakt en meer dan Ford en General Motors, de nummer twee en één in de wereld, samen.

Ford maakte vorig jaar een nettowinst van 495 miljoen dollar (418 miljoen euro) en General Motors 3,8 miljard dollar (3,2 miljard euro). Volgens Toyota, die zijn jaarcijfers vandaag heeft bekendgemaakt, vertoonde het marktaandeel op de Japanse thuismarkt een lichte verbetering met 0,6 procent tot 42,9 procent.

Buiten Japan boekte Toyota aanzienlijk betere verkoopresultaten. In de Verenigde Staten verkocht het autoconcern vorig jaar in totaal 2,10 miljoen auto's, een stijging van 121.000. In Europa werden 898.000 auto's verkocht, een toename van 122.000. Dat is in absolute zin vrijwel evenveel als in de VS maar in relatieve zin aanzienlijk meer. In Azië (Australië en het Midden-Oosten meegerekend, maar Japan niet) werd de sterkste stijging in absolute aantallen geboekt: 277.000 auto's tot een totaal van 1,4 miljoen.

De omzet nam vorig boekjaar toe met 11,6 procent tot 17,29 biljoen yen en de operationele winst met 31,1 procent tot 1,66 biljoen yen. Toyota zit de nummer twee van de wereld, het Amerikaanse Ford, daarmee op de hielen.

Voor het lopende boekjaar hoopt Totoya de winst van vorig jaar te handhaven, zo zegt het concern vandaag in een verklaring.