Servische politici zeer nerveus over `Meneer Legija'

Milorad Lukovic, hoofdverdachte van de moord op premier Zoran Djindjic maart vorig jaar, is gisteren voor de rechtbank in Belgrado verschenen. De zitting werd direct geschorst, tot 10 juni, om de topcrimineel en maffiabaas gelegenheid te geven de aanklacht te bestuderen.

Sinds Legija (Lukovic' bijnaam) zich vorige week na veertien maanden zelf bij de politie meldde, gonst het in Belgrado van de geruchten: waarom gaf hij zich aan? Omdat onderduiken duur is? Niemand die dat gelooft. Omdat hij een deal heeft gesloten met de machthebbers? Die immers – voorop premier Koštunica en zijn Democratische Partij van Servië, DSS – zijn Intimfeinde van de Democratische Partij (DS) van Koštunica's vijand Djindjic en diens opvolger. Kan die deal misschien inhouden dat Lukovic er in het proces goed vanaf komt in ruil voor getuigenverklaringen die de DS belasten? Dat kan van groot belang zijn: in juni kiest Servië een nieuwe president. Een DSS'er neemt het daarbij op tegen een DS'er. Als Lukovic de DS belast, is er straks een obstakel minder voor de DSS-kandidaat.

Na de moord op Djindjic werden tienduizend mensen opgepakt, onder wie kopstukken van de DSS (toen in de oppositie). Ze moesten later worden vrijgelaten. De vijandschap tussen DS en DSS werd er nog aanzienlijk door verdiept.

Belgrado is nerveus. Hoe nerveus, blijkt – aldus gisteren het blad Reporter – uit de ,,eerbied en sympathie'' waarmee toppolitici over Lukovic praten: ze noemen hem niet Lukovic of Legija, maar altijd `Gospodin Legija': Meneer Legija. Dit ondanks het feit dat Lukovic stromen bloed heeft vergoten. Hij was een betaalde staatsmoordenaar als militieleider in de oorlogen in ex-Joegoslavië, vervolgens chef van een elite-eenheid van de geheime dienst (ook mer zeer harde handen) en uiteindelijk baas van een bende rovers en moordenaars. Een killer.

Vanwaar de ,,eerbied en sympathie'' van 's lands topleiders voor deze man? Is het de angst voor wat hij weet en straks gaat zeggen? Er is meer. De eerbied, aldus Reporter, komt voort uit ,,de onuitgesproken maar onbetwiste overtuiging van de politieke elite dat alle criminelen die op bevel van krankzinnige autoriteiten de Serviërs hebben verdedigd eigenlijk patriotten van het hoogste niveau zijn.''