Raad boos op Belliot

De gemeenteraad van Amsterdam voelt zich niet goed geïnformeerd door wethouder Belliot (Cultuur, PvdA) over bezuinigingen op de Amsterdamse culturele instellingen. ,,Dat wij op het verkeerde been zijn gezet staat buiten kijf'', zegt raadslid Riem Vis (PvdA).

De woordvoerders cultuur kregen zondag op een bijeenkomst met de Kunstraad te horen dat er niet vier maar acht miljoen euro per jaar moet worden bezuinigd. ,,Het was schrikken, ik voelde me gepakt'', zegt Van Pinxteren (GroenLinks). Haar collega Weenink (CDA) zegt: ,,Zo toon je je geen betrouwbare overheid. Belliot moet geen trucjes uithalen.'' Raadslid Nederveen (VVD) vindt: ,,Je kunt je in gemoede afvragen of hier sprake is van fair play. Er had helderder gecommuniceerd kunnen worden. Daar gaan we haar op aanspreken.''

Hoe zwaar dit de wethouder zal worden aangerekend, willen de raadsleden nog niet zeggen. Donderdag komt het advies van de Kunstraad aan de orde in de commissie cultuur van de gemeenteraad. Belliot betoogt dat van misleiding geen sprake is: ,,Bij mijn adviesaanvraag zit een financiële bijlage waarin precies staat hoeveel geld waar naartoe moet.''

Kunstadviespagina 9

    • Ron Rijghard