Opnieuw fraude met paspoorten door werknemers

Uitkeringsinstantie UWV heeft bij een landelijke opsporingsactie ruim 160 gevallen van fraude met identiteitsbewijzen ontdekt. Het is de tweede keer in een half jaar tijd dat UWV tegen fraude met onder meer paspoorten is aangelopen.

Dat heeft UWV vandaag bekendgemaakt. Controleurs hebben 500 `afgesloten dienstverbanden' nagetrokken bij de werkgevers. Bij die banen had UWV het vermoeden dat er misbruik van identiteitsbewijzen is gemaakt.

Het gaat daarbij onder meer om malafide uitzendbureaus en om illegalen die baat hebben bij het gebruik van vervalste passen. Illegalen kunnen daarmee toch aan het werk, terwijl een uitzendbureau met illegale werknemers goedkope krachten in dienst heeft. Ook zijn er volgens het UWV mensen met bijvoorbeeld een werkloosheidsuitkering, die met behulp van een vals identiteitsbewijs ook een baan hebben.

In 300 van de onderzochte gevallen konden de bedrijven ter plekke kopieën van het identiteitsbewijs overhandigen. Daarbij heeft UWV 128 valse identiteitsbewijzen (42 procent) en 34 als vermist geregistreerde paspoorten ontdekt.

Voor de overige 200 dienstverbanden moet UWV verder onderzoek doen omdat de desbetreffende kopieën niet aanwezig waren op de adressen van de bezochte werkgevers.

Het is de tweede keer dat UWV een landelijke opsporingsactie heeft gehouden. Bij de eerste actie, in december 2003, werden 1.000 dienstverbanden onderzocht. Toen bleek 70 procent van de identiteitspapieren waarvan de kopieën werden aangetroffen bij de werkgevers niet in orde te zijn. Deze resultaten gaven aanleiding om dit jaar nog vier acties te houden.

Met de controles wil UWV identiteitsfraude aanpakken en meer inzicht krijgen in deze vorm van fraude, waarbij gebruik wordt gemaakt van gestolen of vervalste identiteitsbewijzen of kopieën daarvan. Werknemers staan dan onder een valse of andermans identiteit in de boeken van de ondernemer. Bij volgende acties dit jaar kijkt UWV behalve naar al afgesloten dienstverbanden ook naar lopende dienstverbanden.

Fraude: pagina 16