Ook Zuid-Irak onrustig

Ook in de `relatief rustige' provincie Al-Muthanna van de Nederlanders in Zuid-Irak neemt het aantal incidenten toe.

16 maart 2003 Bij een aanslag in het stadje Hilla ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad wordt een Nederlandse burger, een ingenieur, doodgeschoten.

27 december 2003 Marinier Erik O. schiet een vermeende plunderaar dood. De Irakees, die vermoedelijk werd geraakt door een afgeketst waarschuwingsschot, is de eerste Irakees die door toedoen van Nederlandse militairen de dood vindt. O. wordt door de marechaussee aangehouden en overgebracht naar Nederland. Het openbaar ministerie moet nog beslissen over een mogelijke vervolging van de marinier.

30 januari 2004 Nederlandse ambassade in Bagdad is het doelwit van een aanslag met raketgranaten. Er vallen geen slachtoffers.

9 april Het gebouw van de Autoriteit in het centrum van As-Samawah, waar ook Nederlanders verblijven, wordt 's nachts beschoten met raketgranaten. Nederlandse wachtposten schieten terug. Niemand raakt gewond.

17 april Een Nederlandse patrouille wordt beschoten en beantwoordt het vuur. Eén Irakees raakt zwaargewond.

21 april Bij een schietincident in de Nederlandse sector in Zuid-Irak schieten Nederlandse militairen een Irakees dood. De Irakees negeerde een wegversperring. Zeven Nederlandse marechaussees die op bezoek zijn bij een politieschool in Basra ontsnappen ternauwernood bij bloedige aanslagen die aan tientallen mensen het leven kosten.

22 april Camp Smitty in de Zuid-Iraakse stad As Samawah, waar het merendeel van de 1.275 Nederlandse militairen in Irak bivakkeert, wordt bestookt met mortiergrantaten. Een granaat raakt het kamp, maar er vallen geen slachtoffers.

25 april Nederlanders schieten opnieuw op een Iraaks voertuig. Eén Irakees komt om, verscheidene andere Irakezen raken gewond.

29 april Het kamp Ar-Rumaytah in Zuid Irak waar een Nederlandse compagnie is gelegerd, wordt bestookt met mortiergranaten. Twee granaten komen terecht in het kamp, maar de schade is beperkt: geen slachtoffers, wel een beschadigd legervoertuig.

Gerectificeerd

Irak

In het artikel Ook Zuid-Irak onrustig (11 mei, pagina 3) staat dat een Nederlandse ingenieur op 16 maart 2003 in Irak werd doodgeschoten. Dit gebeurde op 16 maart 2004.