Ook top Saddam vernederd

Meer dan 100 hoge functionarissen van het regime van Saddam Hussein worden volgens het vertrouwelijk rapport van het Rode Kruis vastgehouden op een manier die een ernstige schending vormt van de derde en vierde Geneefse conventies. Deze internationaal aanvaarde conventies betreffen respectievelijk de behandeling van krijgsgevangenen en burgers in oorlogstijd.

Het rapport, gebaseerd op onderzoek tussen maart en november 2003, werd in februari aan de Amerikaanse en Britse autoriteiten overhandigd en lekte eind vorige week uit. In het algemeen meldt het rapport beschuldigingen van mishandeling van gedetineerden in veertien gevangenissen in Irak, waaronder die op de luchthaven van Bagdad waar de hoge functionarissen worden vastgehouden.

In het rapport worden de functionarissen alleen aangeduid als `gedetineerden van hoge waarde'. Volgens het Amerikaanse persbureau AP zijn onder hen velen van de 44 gevangen Irakezen die stonden op de lijst van 55 meestgezochte leiders van het Amerikaanse leger, het `kaartspel' waarvan Saddam zelf de schoppenaas vormde. Saddam werd in december gevangen genomen. Het ICRC heeft hem vorige maand bezocht, maar over zijn omstandigheden is niets bekend.

Volgens het ICRC-rapport worden deze gevangenen sinds juni 2003 bijna 23 uur per dag vastgehouden in strikt isolement in kleine betonnen cellen zonder daglicht. ,,Dit regime van volledige isolatie verbood elk contact met andere personen die van hun vrijheid waren beroofd, bewakers, familieleden (behalve via Rode Kruisboodschappen) en de rest van de buitenwereld'', aldus het rapport. ,,Zelfs echtgenoten en leden van hetzelfde gezin vielen onder dit regime.'' ,,Hun voortdurende gevangenschap verscheidene maanden na hun arrestatie in strikte eenzame opsluiting vormde een ernstige schending van de derde en vierde Geneefse conventies'', aldus het rapport. Alleen als hun onderzoek ten einde liep mochten gedetineerden tweemaal per dag buiten hun cel gezamenlijk lichaamsoefeningen doen of samen naar douche of wc gaan.