Olieprijs lager, herstel beurzen

De oproep van Saoedi-Arabië om de olieproductie met 6 procent te verhogen heeft tot een daling van de olieprijs geleid. Een vat Brent Noordzee-olie werd gisteren al een halve dollar goedkoper en vanmorgen daalde de prijs met 3 cent verder tot 35,70 dollar. Een vat Amerikaanse West-Texas Intermediate werd gisteren zelfs een dollar goedkoper en sloot op 38,93 dolar per vat op de termijnmarkt in New York. Brent bepaalt de prijs voor driekwart van de olieproductie in de wereld.

Gisteren verklaarde de Saoedische olieminister Ali al-Naimi dat de sterk gestegen olieprijs nadelig wordt voor de groei van de wereldeconomie. ,,Wij willen niet dat de olieprijs zover stijgt dat de groei van de internationale economie of de vraag naar olie negatief wordt beïnvloed'', zei de machtigste olieminister ter wereld.

De prijs leek niet te reageren op berichten over een aanslag in Irak, waardoor de olie-export van het land met een derde is teruggelopen. De Iraakse olieminister verklaarde vanochtend dat de productie binnen 24 uur weer op het oude niveau zou komen.

De goedkopere olie was ook goed nieuws op de aandelenbeurzen. Gisteren keken de beleggers vooral naar de dreiging van een hogere rente in Amerika en naar de goedkope dollar. Als gevolg daarvan kwam de Amerikaanse beursindex Dow Jones voor het eerst sinds december weer onder de 10.000 punten. Ook in Europa belandden alle beurzen in het rood, maar vanochtend trad mede dankzij de olie herstel op. In Frankfurt en Parijs stonden de indices meer dan 1 procent hoger. De index in Londen hield het bij een stijging van 0,7 procent.

De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs stond tegen het middaguur op een winst van bijna 1 procent (332,58 punten). Met name banken en verzekeraars stonden op flinke winst. Grote dissonant was het supermarktenconcern Ahold dat vanochtend omzetcijfers over de eerste drie maanden van dit jaar presenteerde. Het aandeel stond aan het begin van de middag bijna 6 procent lager op 5,78 euro.

OPEC: pagina 16