Nieuwe kansen voor bluetooth

Het succes blijft uit voor bluetooth. De hoop is nu gevestigd op de Personal Mobile Gateway, die allerlei kleinere apparaten kan koppelen.

Een aantal jaren geleden was bluetooth nog de beloftevolle radiografische technologie die het gebruik van kabels, bijvoorbeeld tussen een mobiele telefoon en een hoofdtelefoon, geheel zou kunnen vervangen. Een Nederlandse uitvinding, ontsproten aan het brein van Jaap Haartsen van het Ericsson-laboratorium in Emmen.

Inmiddels is van dat enthousiasme weinig meer over. Het Ericsson-lab in Emmen is niet meer, en inmiddels is duidelijk dat de technologie nog lang niet het massasucces is waarop de fabrikanten hadden gehoopt. Hoewel inmiddels ruim 90 miljoen bluetooth-chips zijn gedistribueerd, waarvan een groot deel is verwerkt in mobiele telefoons, wordt er nauwelijks iets mee gedaan. Gebruikers klagen bovendien over haperende verbindingen en slecht functionerende software. Ongetwijfeld kinderziektes, maar geen beste start voor een industrie die het bluetooth-evangelie ooit van de daken schreeuwde.

Ook fabrikanten zelf realiseren zich dat er nog veel moet gebeuren wil bluetooth bij een groot publiek aanslaan. Sony demonstreerde hoe door een digitale camera voor een draagbare computer te houden, beelden automatisch op het scherm verschijnen, maar zo gebruikersvriendelijk zijn de meeste toepassingen nog lang niet.

Ook zijn veel bluetooth-toepassingen nog veel te duur. Vandaar dat fabrikanten hun hoop hebben gevestigd op Personal Mobile Gateway (pmg): software die ervoor zorgt dat gegevens makkelijker tussen allerlei kleinere apparaten (gsm-telefoon, mobiele camera's, mp3-spelers en spelletjesapparaten) kunnen worden uitgewisseld. De software kan in een mobiele telefoon worden ingebouwd, maar ook als onderdeel van een zelfstandig apparaat worden geleverd. Alle aangesloten apparaten fungeren in een bluetooth Personal Area Network (pan) als een soort `domme terminal', waarbij de pmg-software de rol vervult van minirouter en server: technieken voor het delegeren en vastleggen van data.

Zo zou een horloge met pmg-technologie bijvoorbeeld sms-berichten kunnen weergeven, zodat de telefoon niet uit de jaszak hoeft te worden gehaald.

Grootste voordeel van pmg boven bestaande bluetooth-oplossingen is dat veel goedkopere apparaten kunnen worden ontwikkeld dan nu het geval is. Consumenten zouden voor een pmg-camera of mp3-speler niet meer dan 50 tot 100 euro hoeven te betalen.

Pmg is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf IXI Mobile, met als belangrijkste aandeelhouders Intel en Texas Instruments. Bedrijven als Samsung, Sanyo en Seiko hebben een licentie op de technologie genomen, evenals een nog niet nader genoemde Europese partner. Sanyo heeft al een hele reeks pmg-gadgets ontwikkeld, terwijl Samsung de technologie al in zijn vorig jaar geïntroduceerde SGH-C410 telefoon heeft verwerkt.

    • Jan Libbenga