Nederlandse militair in Irak omgekomen

Bij een aanslag door Irakezen in het centrum van de Iraakse provinciehoofdstad As Samawah is gisteravond voor het eerst een Nederlandse militair om het leven gekomen. Een tweede militair raakte zwaar gewond.

De coalitiepartijen CDA en D66 hebben na het incident twijfel geuit over het verlengen van de inzet van Nederlandse troepen, na het verlopen van het huidige mandaat op 17 juli. Premier Balkenende liet vannacht via een verklaring vanaf zijn vakantieadres weten ,,ontzet'' te zijn over de dood van de Nederlandse militair. De premier zou vanmiddag vervroegd terugkeren van vakantie, evenals minister Kamp (Defensie, VVD). Vanochtend noemde vice-premier De Graaf ,,de schok heel groot'', maar hij onderstreepte dat het ,,werken voor de veiligheid van de bevolking in Zuid-Irak, doorgaat, inclusief de patrouilles.''

De gedode en verwonde militair maakten deel uit van een groepje van vier militairen die samen met de Iraakse lokale militie een brug over de rivier de Eufraat bewaakten. Om tien uur 's avonds lokale tijd werden vanaf een voorbijrijdende scooter ,,enkele granaten'' naar de Nederlandse militairen gegooid, aldus Defensie. Daarbij raakten twee militairen, een 36-jarige sergeant eerste klas en een 20-jarige soldaat, beide van het twaalfde bataljon van de Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen, zwaar gewond. De twee werden overgebracht naar het veldhospitaal op het Nederlandse kamp Daar is de 36-jarige sergeant overleden. De man, uit Franeker, was gehuwd en vader van twee kinderen. De toestand van de 20-jarige soldaat is volgens De Graaf nu ,,stabiel''.

De Iraakse politie heeft kort na de aanslag twee Iraakse verdachten gearresteerd. De twee zijn overgebracht naar het Nederlandse Camp Smitty in As Samawah, waar ze door de Iraakse autoriteiten worden ondervraagd. Bij het verhoor zijn ook leden van de Koninklijke Marechaussee en een Nederlandse juridische adviseur aanwezig. Na ondervraging zullen de verdachten worden overgedragen aan de Britten die in dat deel van Irak de bezettende macht zijn.

Kamerleden zien het incident als teken van de verslechterende veiligheidssituatie in Zuid-Irak. ,,Het loopt uit de hand'', zegt Kamerlid Eurlings (CDA). Hij meent dat het kabinet ,,met hele goede argumenten moet komen die een rooskleuriger perspectief schetsen voor de Nederlandse troepen daar''. D66 stemt volgens Kamerlid Bakker alleen nog in met verlenging als de Verenigde Staten hun politiek snel aanpassen. ,,Het ziet er somber uit.'' Alleen VVD en LPF zijn duidelijk voorstander van langer militair verblijf in de Irak, zolang Defensie de veiligheid voldoende gewaardborgd acht. Alle fracties vinden dat het sneuvelen van een militair geen reden moet zijn om de Nederlandse troepen meteen terug te trekken. Het kabinet besluit naar verwachting volgende maand over verlenging.

hoofdartikelpagina 7