Nauta verkoopt trustkantoor

Advocatenkantoor Nauta Dutilh heeft zijn trustkantoor Forum Administrations, dat de directie voerde over vier Nederlandse Parmalat-dochters, verkocht. Het trustkantoor, dat administratieve diensten verleende, is van de hand gedaan wegens het ,,reputatierisico'' voor Nauta Dutilh.

Begin dit jaar bleek dat Nauta Dutilh, het grootste advocatenkantoor van Nederland, was vertegenwoordigd in een aantal Nederlandse Parmalat-dochters via Forum Administrations. In het bestuur van Forum Administrations zat tot voor kort Nauta-voorzitter J. van Marwijk Kooy. Ook een andere vennoot van Nauta Dutilh, G. Carrière, zetelde in het bestuur van Forum. Daarnaast adviseerde Nauta de Nederlandse vennootschappen van Parmalat, dat in grote problemen verkeert door een miljardenfraude.

De Nederlandse Parmalat-dochters, gevestigd in Rotterdam, dienden voor het ophalen van geld via de kapitaalmarkt. Er werd via deze constructie ongeveer 6 miljard euro uit de markt gehaald door obligaties uit te geven, effecten met een jaarlijkse vaste rente. Toezichthouder AFM heeft de Parmalat-dochters nog in onderzoek. De Parmalat-dochters kozen voor Nederland als vestigingsplaats wegens een mild fiscaal regime.

In de directie van de Nederlandse Parmalat-dochters zat onder meer L. del Soldato, die door de Italiaanse autoriteiten is gearresteerd wegens de grootschalige fraude. Verder zaten een Nederlandse accountant en bankier in de directie.

Nauta heeft Forum verkocht aan het trustbedrijf Amaco, dat naast vestigingen in Nederland ook kantoren heeft op Curaçao, Aruba en Luxemburg. Advocaat P. Bannier van Nauta Dutilh wil niet zeggen wat Amaco heeft betaald voor Forum. Maar het gaat om ,,enkele miljoenen'' aldus Bannier. Forum verleent volgens Bannier administratieve diensten aan circa driehonderd bedrijven. Namen van klanten, naast Parmalat, weigert hij te noemen.

Nauta is het laatste grote advocatenkantoor dat zijn trustactiviteiten verkoopt. De Nederlandse branchegenoten Baker & McKenzie en Houthoff Buruma deden hun trustkantoor al eerder van de hand. Volgens Bannier van Nauta passen de trustactiviteiten ook niet meer bij advocatenkantoren. ,,We waren eigenlijk alleen een commercieel doorgeefluik.''

fraude pagina 16