Moslimgemeenschap 1

Mohammed Benzakour (Opinie & Debat, 1 mei) ergert zich mateloos aan de eenzijdigheid van Nederlandse columnisten en politici die almaar aandringen op distantiëring door moslims van het moslimterrorisme. Benzakour vindt die vraag om krachtige moslimrepliek `billijk', maar hij zou de zaken ook graag vaker in een ,,omgekeerd perspectief'' zien. De kerkelijke organisaties zouden afstand mogen nemen van George Bush die ,,bommentapijten op weerloze islamitische burgerbevolkingen'' laat werpen. De joodse gemeenschap dient zich, aldus Benzakour, eveneens te distantiëren van Israël ,,vanwege zijn staatsterreur''.

Jammer dat de omkering van perspectief bij Benzakour ook leidt tot een omkering van oorzaak en gevolg. De Israëlische strijd tegen Palestijnse terroristische organisaties is hard en eist onschuldige slachtoffers, maar kan natuurlijk niet op één lijn worden gesteld met het doelbewust afslachten van burgers zoals op 11 september 2001 in New York en op 11 maart 2004 in Madrid gebeurde. Israël wordt belegerd door terroristen die de Israëlische burgerbevolking als doelwit hebben. Al-Qaeda probeert dood en verderf te zaaien onder westerse burgers uit fundamentalistische motieven. Moslims zullen zich niet tegen Bin Laden keren, omdat ze daarmee partij voor Bush kiezen, aldus Benzakour. Hiermee maakt hij dezelfde zwart-wit redenering als Bush zelf: ,,Wie niet met ons is, is tegen ons.''

De oorlog in Irak is dusdanig gecompliceerd dat verschil van mening hierover een logische zaak is. Dat moslims, en ook niet-moslims, afkerig staan ten opzichte van het beleid van de Amerikaanse president, is dan ook begrijpelijk. Dat mensen zich niet minstens even hard afzetten tegen fundamentalistische terreur is echter niet verdedigbaar. Twijfelen over de juistheid van de oorlog in Irak is mogelijk, vraagtekens plaatsen bij de verwerpelijkheid van terrorisme niet.

Evenmin als een jood – welke politieke sympathieën hij er ook op na houdt – mag worden aangesproken op het beleid van Israël, zo kan niemand serieus verwachten dat elke moslim zich na elke moslimfundamentalistische bomaanslag uitspreekt tegen terreur.

De overgrote meerderheid van moslims is niet extremistisch; deze waarheid wordt in Nederland door een meerderheid van de bevolking heus niet in twijfel getrokken. Het is dan ook absurd om te verlangen van moslims dat zij zich distantiëren van terreurdaden, gepleegd door extremisten die de islam misbruiken.

    • Documentatie Israel
    • Eran Nagan