Monsanto stopt met gen-tarwe

De Amerikaanse zaadveredelaar Monsanto stopt met de ontwikkeling van genetisch gemanipuleerde tarwe. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

De genetisch veranderde tarwe zou dit jaar op de markt komen, maar Amerikaanse en Canadese boeren zijn terughoudend om het gewas te verbouwen. Milieuorganisaties juichen de beslissing van Monsanto toe. ,,Er is veel verzet van consumenten en boeren tegen dit gewas'', zei een woordvoerster van Milieudefensie.

Volgens Milieudefensie gaat het Amerikaanse bedrijf ,,eindelijk'' door de knieën voor de eisen van consumenten in Europa en Japan. In die landen is veel weerstand tegen genetisch gemanipuleerde organismen (gmo's). Consumenten willen garanties dat ze voedsel kunnen eten waarin geen gmo's zijn verwerkt, maar die garanties zijn in het geval van tarwe moeilijk te geven doordat het gewas nog gemengd wordt geoogst, vervoerd en verwerkt.

Monsanto is vorig jaar al door de Canadian Wheat Board, 's werelds belangrijkste handelsorganisatie voor tarwe, verzocht om te stoppen met zijn gentech-tarwe. Steeds meer landen vroegen de Canadese organisatie om garanties dat de gekochte tarwe gmo-vrij zou zijn.

De Canadian Wheat Board noemt de beslissing van Monsanto ,,de beste keuze op dit moment''. De organisatie vreesde voor een incident dat vergelijkbaar is met de ontdekking van de gekkekoeienziekte BSE in Amerika eind vorig jaar. Toen bleek dat de zieke koe geïmporteerd was uit Canada, blokkeerde Amerika alle runderimport uit dat land, waardoor veel veehouders in financiële problemen kwamen.

Monsanto ontkent dat zijn beslissing te maken heeft met de toegenomen internationale druk. ,,Het zijn gewoon commerciële motieven'', aldus een woordvoerder van de multinational. Het oppervlak aan verbouwde tarwe in Noord-Amerika is de afgelopen jaren afgenomen met circa 25 procent. Veel Amerikaanse en Canadese boeren zijn overgeschakeld op andere gewassen, zoals soja en maïs, omdat ze daarmee meer verdienen. ,,Soja wordt veel verwerkt in diervoer, en de wereldwijde consumptie van vlees is de laatste jaren sterk toegenomen. Voor sojaboeren is dat een gunstige ontwikkeling'', zegt een woordvoerder van Monsanto. Het bedrijf heeft gisteren aangekondigd dat het zich sterk gaat richten op de ontwikkeling van nieuwe variëteiten genetisch gemanipuleerde maïs, katoen en oliehoudende zaden zoals soja. Hoeveel Monsanto heeft uitgegeven aan de ontwikkeling van de gentech-tarwe, wil de woordvoerder niet zeggen.

Amerika heeft vorig jaar een klacht tegen de Europese Unie ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie wegens de handelsverstorende blokkade van nieuwe gmo's.