Mama Mia! en Lion King grote winnaars

Mamma Mia! en The Lion King zijn met elk drie prijzen de grote winnaars geworden bij de John Kraaijkamp Musical Awards. De beste hoofdrolspelers in een grote productie waren Simone Kleinsma (Mamma Mia!) en Ara Halici (Merrily we roll along).

De grote verliezers zijn de familievoorstellingen De scheepsjongens van Bontekoe en Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? die ondanks zes en drie nominaties niet in de prijzen vielen.

Tijdens een langdurig gala in het nieuwe Luxor-theater in Rotterdam werden de door Joop van den Ende geïnitieerde – en gefinancierde – Musical Awards voor de vijfde keer uitgereikt. Van de dertien onderscheidingen gingen er zes naar Van den Ende-producties. Twee prijzen werden toegekend aan de musicalafdeling van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, die dit voorjaar moest stoppen omdat de subsidiërende Vlaamse regering vindt dat het produceren van musicals geen kerntaak is van een balletgezelschap. De laatste productie, Merrily we roll along van Stephen Sondheim, werd, behalve voor de beste mannelijke hoofdrol, ook geprezen voor de beste choreografie en regie (Martin Michel).

Mamma Mia!, de musical met Abba-hits die sinds november wordt gespeeld in het Beatrix-theater in Utrecht, werd via een publieksverkiezing uitgeroepen tot beste grote musical. Celine Purcell, die in deze show de dochter van Simone Kleinsma speelt, ontving de Award voor aanstormend talent. The Lion King, in het Circustheater in Scheveningen, werd geprezen voor de beste bijrollen (Nomvula Diamini en Laus Steenbeeke) en de beste vormgeving (Julie Taymor).

Voor het eerst waren de Awards gesplitst in grote (met meer dan elf spelers) en kleine musicals. In die laatste categorie gingen twee Awards naar In de schaduw van Brel van het Amsterdams Kleinkunst Festival, voor de spelers Vera Mann en Rob van de Meeberg. Mann is de eerste, die al eerder zo'n Award ontving; in 2001 werd ze bekroond voor haar solomusical Diana. De prijzen voor de beste bijrollen bij de kleine producties gingen naar Margot van Doorn (Nijntje is er weer van stichting Sip) en Stephen Stephanou (Eternity van de Koninklijke Luchtmachtkapel). Pluk van de Petteflet was de beste kleine musical.

Lord Andrew Lloyd Webber, de componist van kassuccessen als Cats, Evita, The Phantom of the Opera en Jesus Christ Superstar, kwam de Cubus Oeuvre Award in ontvangst nemen, die twee jaar eerder al naar zijn voormalige tekstschrijver Tim Rice ging. ,,Hij past naast de Oscar'', aldus Lloyd Webber, op wie het begeleidende geldbedrag (12.500 euro) wellicht minder indruk zal maken. Voor de andere winnaars bestaat de prijs uit een blauw beeldje en 2500 euro. De 79-jarige naamgever John Kraaijkamp kon gisteravond niet aanwezig zijn, omdat hij kortgeleden een hartoperatie heeft ondergaan.

    • Henk van Gelder