KPN in lastig parket

KPN zit in een lastig parket. Uit de resultaten van het Nederlandse telecomconcern blijkt de behoefte aan de overname van de Britse aanbieder van mobiele telefonie MMO2. Maar door de kwakkelende aandelenkoers van KPN is dat – voorlopig – onmogelijk.

KPN worstelt met twee strategische problemen. In de eerste plaats krimpt de divisie voor vaste telefonie. De meeste grote Europese telecomconcerns worden met dit probleem geconfronteerd, maar in het geval van KPN is het acuut, omdat de mobiele activiteiten een betrekkelijk kleine bijdrage leveren aan de waarde van het concern. In de tweede plaats is KPN's Duitse mobiele dochter E-Plus te klein om doeltreffend te kunnen concurreren met de marktleiders. Door een fusie met MMO2, dat eveneens een Duitse dochter heeft, zou KPN twee vliegen in één klap kunnen slaan.

De resultaten van KPN over het eerste kwartaal onderstrepen de urgentie. Bij de divisie voor vaste telefonie is de omzet op jaarbasis met 8 procent gedaald, onder meer door regels van de toezichthouder. Bij E-Plus heeft een agressieve groeistrategie in een jaar tijd minder dan een half procentpunt extra marktaandeel opgeleverd, terwijl de operationele marge het afgelopen kwartaal met twee procentpunten is gedaald.

Deze problemen drukken zwaar op de aandelenkoers van KPN. Nadat deze was gekelderd na het in februari uitgebrachte bod op MMO2, is er sindsdien nog eens 7 procent vanafgegaan. Daardoor is KPN niet in staat om een nieuw bod te doen. Een van de redenen dat de Britten het aanvankelijke bod afwezen, was dat zij betwijfelden of een met aandelen gefinancierd bod waardevast zou blijven. KPN heeft teruggeslagen door voor 300 miljoen euro aan eigen aandelen terug te kopen. En dat geld heeft zijn werk gedaan, want het aandeel heeft het dit jaar beter gedaan dan die van de meeste andere Europese telecomreuzen. Toch zou een nieuw bod op MMO2 gedaan moeten worden met een devaluerende valuta.

KPN-topman Scheepbouwer bagatelliseert het probleem. Hij zegt dat een fusie niet langer bovenaan zijn prioriteitenlijstje staat. Hij concentreert zich op investeringen voor groei. Maar uit de resultaten blijkt dat KPN geen goede basis biedt voor die groei.

Scheepbouwer moet nog steeds in de verleiding verkeren MMO2 te kopen. Als de markt opleeft, kan het niet lang duren voordat hij op zoek gaat naar ideeën om hem uit zijn penibele situatie te helpen.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Mike Monnelly