Judoka Vriezema verliest geding

Judoka Vriezema kan deelname aan de Olympische Spelen in Athene vergeten. De judoka verloor het kort geding waarmee ze haar startbewijs voor de Europese kampioenschappen in Boekarest wilde afdwingen om zodoende haar kansen op kwalificatie voor de Spelen in Athene te behouden. De voorzieningenrechter in Utrecht wees vanmorgen haar eisen af.

Vriezema had via een zogenoemde `fight-off' met Elisabeth Willeboordse deelname aan de EK geëist. Nederland mag deze zomer in Athene slechts één judoka in de gewichtsklasse tot 63 kilogram naar Boekarest afvaardigen en de bond koos voor Willeboordse. De advocaat van Vriezema had een beslissingsduel met haar tegenstandster geëist.

Deze fight-off was een nauwelijks serieus bedoelde toevoeging aan de eis van Vriezema. Zij wilde uitgezonden worden naar de EK, omdat ze hoger staat op de Europese ranglijst. Vriezema vond dat de judobond in de selectieprocedure onzorgvuldig had gehandeld. De afspraak was volgens haar dat degene die het hoogst op de Europese ranking staat, naar de EK zou gaan. Vriezema staat elfde op die ranking en Willeboordse dertiende. Volgens Vriezema heeft de bond de selectieprocedure veranderd zonder daarover met de betrokkenen te communiceren. Zo bleek een trainingskamp van de bond in april in Brazilië opeens beslissend. Daaraan deed Vriezema geblesseerd en onder protest mee.

De drie bondscoaches wezen na dit trainingskamp Willeboordse aan voor de EK. Het verschil op de ranglijst is nihil volgens de technische staf van de judobond en Willeboordse zou dit jaar de beste resultaten hebben geboekt. De raadsman van de bond voerde aan dat een sportbond zijn eigen selectie bepaalt en niet de rechter.