Isotis: meer kans in VS dan in Nederland

Biotechnologiebedrijf Isotis verdwijnt voor een groot deel uit Nederland. Van het oorspronkelijk Nederlandse bedrijf blijft alleen de researchafdeling in Bilthoven. De productie- en ontwikkelingsactiviteiten worden dit jaar verplaatst naar de vestiging in het Amerikaanse Irvine. Dat maakte Isotis vanochtend bekend bij de publicatie van de kwartaalcijfers.

Van de 45 medewerkers in Bilthoven zal een klein deel terecht kunnen bij de researchafdeling. De rest wordt waarschijnlijk ontslagen. De reorganisatie zal dit jaar enkele miljoenen kosten en moet op termijn 2 tot 6 miljoen dollar per jaar opleveren.

Isotis, dat in oktober 2003 het Canadese bedrijf Gensci overnam, maakte in het eerste kwartaal van dit jaar 3,2 miljoen dollar verlies (2,7 miljoen euro, volgens de koers van vandaag). In hetzelfde kwartaal vorig jaar was het verlies van Isotis en Gensci samen nog 6,2 miljoen dollar. Het verminderde verlies is grotendeels toe te schrijven aan gunstige valutakoersen. Het bedrijf had de afgelopen drie maanden een omzet van 6,6 miljoen dollar, 14 procent meer dan de gecombineerde omzet van Isotis en Gensci in dezelfde periode vorig jaar.

Isotis, dat eind 2002 fuseerde met het Zwitserse Modex, maakt natuurlijke en synthetische botvervangingsproducten. Het bedrijf heeft behalve in Nederland vestigingen in het Zwitserse Lausanne en het Amerikaanse Irvine. Bij Isotis werken bijna 150 werknemers.

Isotis houdt vast aan de verwachting dat het dit jaar een omzet van 30 miljoen dollar haalt en in 2005 winst zal maken. Volgens een woordvoerder profiteert het bedrijf van het feit dat de Amerikaanse markt door de overname van Gensci toegankelijker is geworden.