Indiase filmversie van Van Goghs Interview

De Indiase prins Upindra Singh gaat in India remakes maken van een aantal Nederlandse bioscoopfilms. Het gaat om Theo van Goghs Interview, Johan Nijenhuis' Costa! en Phileine zegt sorry van Robert-Jan Westdijk.

Dit hebben Liesbeth van Dijk en Adjiedj Bakas, die zaakwaarnemer van de prins in Nederland zijn, gisteren bekendgemaakt. Van Gogh heeft volgens hen toegezegd en vliegt in oktober naar India om aan de remake te beginnen. De prins is momenteel in onderhandeling over de films Costa! en Phileine zegt sorry.

Het is de bedoeling dat de remakes gespeeld worden door Indiase acteurs en geregisseerd worden door de oorspronkelijke Nederlandse regisseurs. De prins stelt één van zijn palezien beschikbaar voor de opnames van Interview. De film zal vertaald worden in het engels, het Hindi of wellicht in beide varianten, aldus Bakas.

Verder moet er bekeken worden of er geen scènes zijn die in strijd zijn met Indiase regels. ,,Naaktscènes zijn er verboden. Maar een vrouw mag bijvoorbeeld wel met kleren aan in het water vallen waarna je alsnog door haar kleren heen kunt kijken,'' zegt Bakas.

Van Dijk en Bakas ontmoetten de prins uit de provincie Rajasthan tijdens een zakenreis in India. Hij bleek geïnteresseerd in film. Bakas: ,,Zijn vrouw zit in de filmwereld en Steven Seagal is een huisvriend.'' Bakas vertelde hem dat er in Nederland `hele aardige films' worden gemaakt. Upindra Singh werd nieuwsgierig en Bakas liet hem er een aantal zien. Hij vertaalde de teksten in het engels. ,,Nederlandse films zijn totaal anders dan Indiase, waar elke vijf minuten een dansje en liedje opgevoerd wordt. Bovendien zit er in Nederlandse films veel meer vrijheid en geëmancipeerdere vrouwen, en minder religie.'' Dat sprak de prins aan (,,de prins is een persoon van de wereld'') en hij besloot te proberen of Nederlandse films succesvol kunnen zijn op de Indiase markt.

In aansluiting op het maken van de remakes is de Nederlandse filmproducent San Fu Maltha benaderd om een Nederlandse inbreng te verzorgen voor het internationale filmfestival in Delhi van dit najaar.